Nieuws

Oud-topman Steinhoff overlijdt daags na krijgen miljoenenboete

De voormalige topman van meubelconcern Steinhoff, Markus Jooste, is overleden in zijn woonplaats Hermanus in Zuid-Afrika. Het lijkt erop dat hij zichzelf van het leven heeft beroofd, één dag na het krijgen van een miljoenenboete.

Dat melden onder meer de Britse zakenkrant Financial Times (FT) en de Zuid-Afrikaanse newssite News24. Jooste ontving op 20 maart een boete van omgerekend 23,3 miljoen euro van de financiële waakhond in Zuid-Afrika. Die werd opgelegd voor zijn betrokkenheid bij grootschalige boekhoudfraude.

De boete die hij van de Financial Sector Conduct Authority kreeg, was volgens de Financial Times de hoogste ooit in Zuid-Afrika voor een persoon. Het was niet de eerste boete voor Jooste. In 2020 werd de oud-topman al beboet voor bijna 10 miljoen dollar (omgerekend zo'n 9 miljoen euro) vanwege handel met voorkennis.

Jooste had zich op 22 maart bij de politie moeten melden om te worden vervolgd voor de fraude bij Steinhoff, maar heeft het zover dus niet laten komen. De politie bevestigt vooralsnog alleen de dood van een 63-jarige man door een schotwond in het hoofd. Maar de FT meldt op basis van ingewijden bij de politie dat Jooste waarschijnlijk zichzelf heeft neergeschoten in de buurt van zijn huis. De oud-topman zou in het ziekenhuis zijn overleden.

Boekhoudschandaal

Steinhoff, na IKEA het grootste woonwarenhuis ter wereld, raakte enkele jaren geleden in grote problemen, toen een boekhoudschandaal aan het licht kwam. Eind 2017 werd bij het Zuid-Afrikaanse concern, inmiddels formeel gevestigd in Nederland, een miljardenfraude ontdekt. Jooste stapte na de eerste signalen van de fraude op als hoogste baas van Steinhoff.

PwC concludeerde later na onderzoek dat de voormalige bestuurders zelf verantwoordelijk waren voor het jarenlange geknoei met de cijfers. Van 2014 tot medio 2017 voerde Steinhoff de eigen resultaten kunstmatig op met ruim 6 miljard euro aan verzonnen of onrechtmatige transacties. Beleggers met Steinhoff-aandelen verloren gezamenlijk miljarden op de beurs door de boekhoudfraude.

Ook accountants van Deloitte werden betrokken bij de zaak, omdat die jarenlang de cijfers van het meubelconcern hadden gecontroleerd. Dat leverde ook in ons land een tuchtklacht op tegen een betrokken accountant, hoewel Deloitte eind 2017 zelf melding maakte van fouten in de boekhouding bij Steinhoff. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.