Nieuws

Steinhoff verliest Duitse en Zuid-Afrikaanse beursnotering

De aandeelhouders van Steinhoff zijn tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering in Amsterdam akkoord gegaan met het schrappen van de beursnoteringen van het woonwinkelconcern op de beurs van Frankfurt en Johannesburg.

In 2017 werd bekend dat er bij het bedrijf boekhoudfraude was gepleegd. Het bedrijf is sindsdien 95 procent van de beurswaarde kwijt en bezig met een omvangrijke herstructurering op last van de rechter. Doel is om het omvallen van het concern te voorkomen, aangezien er nog altijd 95 duizend mensen werken.

Als gevolg van die herstructurering wilde het bestuur van het concern van de beursnotering af. De Duitse beleggersvereniging SdK is tegen deze stap, omdat zij vinden dat er rekenfouten zijn gemaakt bij het berekenen van de waarde van het bedrijf.

SdK probeerde het schrappen van de noteringen via de rechter te stoppen, maar die besloot eind juni dat de herstructurering zoals gepland door mag gaan. De plannen zijn nu door de aandeelhouders bekrachtigd.

Deloitte

Aandeelhouders, waaronder de VEB, spanden in de afgelopen jaren ook verschillende rechtszaken aan tegen het bestuur van Steinhoff en huisaccountant Deloitte, onder meer om compensatie te krijgen voor geleden schade.

Het leidde onder meer tot een schikking van Deloitte met de VEB, waarbij aandeelhouders 55 miljoen euro kregen uitgekeerd. Deloitte kreeg ook te maken met een tuchtklacht van de AFM die gegrond werd verklaard. Dat leidde tot een doorhaling van drie maanden van de betrokken accountant.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.