Nieuws

Klacht AFM tegen accountant Steinhoff gegrond verklaard

Een tuchtklacht van de AFM tegen de controlerend accountant van Steinhoff is door de Accountantskamer gegrond verklaard. De betreffende accountant krijgt een tijdelijke doorhaling van drie maanden in het register.

De controlerend accountant was destijds als partner verbonden aan de Nederlandse Deloitte-organisatie en gaf in december 2016 een goedkeurende verklaring af bij de jaarrekening van Steinhoff over 2015/2016. Eind 2017 kwam bij het Zuid-Afrikaanse concern, inmiddels formeel gevestigd in Nederland, een miljardenfraude aan het licht. Daarop stortte de beurskoers van Steinhoff in. In december 2017 trok de accountant zijn verklaring over 2016 in.

De AFM diende een tuchtklacht tegen de accountant in, omdat volgens de toezichthouder sprake was van ernstige tekortkomingen in de wettelijke controle van de jaarrekening 2015/2016 van Steinhoff. De accountant voerde bij de behandeling van de zaak onder meer aan dat hij in 2017 een belangrijke rol speelde bij het ontdekken van de fraude bij de meubelgigant en onder moeilijke omstandigheden zijn werk moest doen.

De Accountantskamer oordeelt nu dat de controleverklaring een deugdelijke grondslag mist. De accountant liet na om voldoende en geschikte controle-informatie te verkrijgen, was als groepsaccountant onvoldoende professioneel-kritisch en handelde daarmee in strijd met het fundamentele beginsel van vakbekwaamheid en zorgvuldigheid, aldus de Accountantskamer. Die woog daarbij mee dat Steinhoff een beursgenoteerde onderneming is met veel belanghebbenden.

De Accountantskamer legt de accountant een tuchtmaatregel op, in de vorm van een tijdelijke doorhaling van drie maanden in de registers. De AFM is “tevreden” met de uitspraak. De accountant kan tegen de uitspraak in beroep gaan.

Reactie Deloitte

Deloitte, dat de betrokken accountant in de verdediging heeft bijgestaan, vindt de uitspraak "teleurstellend, mede omdat de Accountantskamer op geen enkele manier rekening heeft gehouden met de zeer complexe controle en ook niet met het feit dat de accountant van Deloitte de managementfraude onder zeer moeilijke omstandigheden heeft ontdekt".

Volgens Deloitte heeft de Accountantskamer ook "geen rekening gehouden met het feit dat de accountant van Deloitte bewust is misleid, zowel door het management van Steinhoff als door de verantwoordelijk accountant (component auditor, geen Deloitte) van het Europese groepsonderdeel van Steinhoff".

Deloitte geeft aan de volledige uitspraak zorgvuldig te gaan bestuderen. De betrokken accountant is inmiddels niet meer aan de organisatie verbonden. 

Uitspraak Accountantskamer 20/1814 Wtra

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.