'Klokkenluider tipte Deloitte over fraude bij Steinhoff'
De Accountantskamer buigt zich vandaag over een tuchtklacht van de AFM tegen de controlerend accountant van Steinhoff. Bij het ontdekken van de miljardenfraude bij het Zuid-Afrikaanse meubelconcern kreeg Deloitte hulp van een klokkenluider, aldus een onderzoeksjournalist.
De controlerend accountant was destijds als partner verbonden aan de Nederlandse Deloitte-organisatie en tekende de jaarrekening van Steinhoff over 2016 af. Eind 2017 kwam bij het Zuid-Afrikaanse concern, inmiddels formeel gevestigd in Nederland, een miljardenfraude aan het licht. Hoewel de betreffende accountant niet meer werkt bij Deloitte, wordt hij in zijn verdediging bij de Accountantskamer wel door die organisatie bijgestaan.
Tegenover het Financieele Dagblad vraagt hoogleraar Marcel Pheijffer zich af of Deloitte Nederland kritisch genoeg is geweest bij de overname van het Steinhoff-dossier van de Zuid-Afrikaanse collega’s, die het meubelconcern al jaren controleerden. “Waarom heeft Deloitte Nederland de jarenlange fraude pas ten aanzien van het boekjaar 2017 ontdekt en niet al ten aanzien van 2016?”
Klokkenluider
De Zuid-Afrikaanse onderzoeksjournalist Rob Rose stelt in zijn boek 'Steinheist' dat een klokkenluider de accountants van Deloitte op het spoor zette van de omvangrijke boekhoudfraude bij Steinhoff. In augustus 2017 werd op het Nederlandse hoofdkantoor van Deloitte een pakket met "explosieve informatie" bezorgd over een fraudegeval bij Steinhoff in Duitsland, waar het meubelconcern aan de beurs genoteerd was.
Volgens Rose zou het relatief kleine Duitse accountantskantoor Commerzial Treuhand (CT) steken hebben laten vallen bij het controleren van transacties tussen Europese vennootschappen van Steinhoff. CT rapporteerde daarover aan groepsaccountant Deloitte. "Deloitte heeft het werk van CT niet goed gecheckt. Als groepsaccountant horen ze dat wel te doen", aldus Rose.
Schikkingen
De journalist vindt dat Deloitte laat alarm sloeg over de fraude. "Maar toen Deloitte de fraude eenmaal op het spoor was, weigerde de accountant de jaarrekening over 2017 af te tekenen. Dat had wel tot gevolg dat de fraude werd onthuld."
Na het bekendworden van de miljardenfraude stortte de beurskoers van Steinhoff in. Het nieuwe bestuur van Steinhoff heeft gedupeerde beleggers een wereldwijde schikking aangeboden van € 850 miljoen. In februari maakte Deloitte bekend ook te willen schikken voor een bedrag van ruim zeventig miljoen euro, zonder aansprakelijkheid te erkennen. Beide voorstellen zijn nog niet aanvaard.
Gerelateerd

Klacht AFM tegen accountant Steinhoff gegrond verklaard
Een tuchtklacht van de AFM tegen de controlerend accountant van Steinhoff is door de Accountantskamer gegrond verklaard. De betreffende accountant krijgt een tijdelijke...

Een landmijn in het spitsuur van je leven
Van de ene op de andere dag ben je van een veelbelovende jonge partner opeens voorpaginanieuws. Een pleidooi voor meer openheid bij incidenten.

AFM dient tuchtklacht in tegen accountant Steinhoff
Toezichthouder AFM heeft een tuchtklacht ingediend tegen een voormalig Deloitte-accountant, die eerder optrad als controlerend accountant van de Zuid-Afrikaanse...

Deloitte doet schikkingsvoorstel van 70,3 miljoen euro aan Steinhoff-aandeelhouders
Deloitte wil, in ruil voor 'bepaalde vrijwaringen' met betrekking tot rechtszaken, claims en andere procedures, 70,3 miljoen euro betalen aan gedupeerde aandeelhouders...

Miljoenenboete voor voormalig topman meubelreus Steinhoff
Markus Jooste, de voormalig topman van meubelgigant Steinhoff, moet een boete van bijna 10 miljoen dollar betalen vanwege handel met voorkennis. Hij stuurde koersgevoelige...