Nieuws

Bestuurders oliemaatschappijen financieel gekortwiekt voor milieurampen

Topmanagers van Shell en BP lopen bonussen mis vanwege vervuiling in de productie. BP-managers krijgen helemaal geen bonussen. Die van Shell lopen tien procent van hun bonus mis.

Topmanagers van BP worden hard gestraft voor de vervuiling van de Golf van Mexico, zo staat in het jaarverslag over 2010 van de oliemaatschappij. 

In een brief van de remuneration committee schrijft voorzitter DeAnne Shirley Julius dat betrokken managers die betrokken zijn bij de door BP veroorzaakte milieuramp geen bonus ontvangen. Onder hen zijn de vorig jaar afgetreden bestuursvoorzitter Tony Hayward en diens opvolger Robert Dudley. 

De Shell-top leverde bonussen in omdat het bedrijf niet langer in de duurzaamheidsindex van Dow Jones staat. Hans Wijers, die over de beloningen van Shell gaat, maakte dat bekend aan aandeelhouders. 

Toch presteerde Shell uitstekend op het gebied van duurzaamheid, aldus de duurzaamheidsenquête van Robeco-dochter SAM. Maar de lekkages bij de oliewinning in Nigeria zorgden voor de daling op de duurzaamheidsindex van Dow Jones.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.