Nieuws

Top 50 accountants in business 2011

Cfo Jan Nooitgedagt van Aegon blijft de hoogste accountant in business in Nederland. Hoogste nieuwkomer in de Top 50 is Emiel Roozen (cfo Delta Lloyd Groep). Het aantal vrouwen blijft stagneren.

Dat blijkt uit de in het juninummer van Accountant gepubliceerde vijfde editie van de Top 50 van 'machtigste' accountants in business: bestuurders in beursgenoteerde ondernemingen en de grootste niet-beursgenoteerde bedrijven. 

De huidige Top 50 ziet er niet heel anders uit dan in 2010, maar toont wel enkele interessante verschuivingen. 

In totaal telt de ranglijst acht nieuwe gezichten. Hoogste nieuwkomer Emiel Roozen werd in mei 2010 benoemd tot cfo van Delta Lloyd Groep en komt daarmee binnen op een vijfde plaats. Roozen was sinds 2008 directievoorzitter van Delta Lloyd Levensverzekering, begon in 2002 als cfo bij Delta Lloyd Bankengroep en werkte voordien bijna tien jaar bij PwC als accountant in de financiële sector. 

Naast Roozen telt de top tien anno 2011 nog twee andere nieuwe namen. De eerste is Ton Vernaus, die als cfo van VION Food Group (niet-beursgenoteerd) op zes binnenkomt. Vernaus bekleedt die functie al sinds 1 september 2009 en had dus ook vorig jaar al in de lijst moeten staan. 

Dat laatste geldt ook voor nummer acht Tom van Dijl, al sinds 2006 cfo bij REAAL Verzekeringen. 

Verder staat Guus Stoelinga, cfo bij Leaseplan, dit jaar voor het eerst bij de eerste tien. In 2010 bezette hij nog een elfde positie, nu een plaatsje hoger. 

Jan Nooitgedagt staat net als vorig jaar bovenaan. De voormalige hoogste baas van Ernst & Young werd in april 2009 de financiële man van Aegon, in omzet veruit het grootste concern in de lijst. 

Gerard van Olphen (Eureko), René Hooft Graafland (Heineken) en Robert Jan van de Kraats (Randstad) bekleden net als in 2010 de plaatsen net daaronder. 

Het aantal vrouwelijke accountant-bestuurders in de Top 50 blijft onveranderlijk laag. Dat zijn al een paar jaar dezelfde twee: Tine van de Werken, financieel directeur van voedingsmiddelencoöperatie Cosun (op 22) en Sietske Laan, general manager van Nikon Europe (op 36). 

Net onder de top vijftig is sinds maart 2011 wel een nieuwe vrouwelijke RA vertegenwoordigd. Annette Mosman werd die maand benoemd tot cfo en lid van de directie van pensioen- en inkomensverzekeraar Generali. In 1991 begon zij haar loopbaan bij KPMG, in augustus 2009 startte zij bij Generali als manager van de afdeling Planning & Control en projectleider Solvency II. Door haar recente benoeming tot cfo komt zij binnen op nummer 53. 

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.