Nieuws

Gratis boekhouden voor kleine ondernemers

Dat SBR en aanverwante ICT-ontwikkelingen de tarieven voor eenvoudige administratieve handelingen sterk zullen doen krimpen is bekend. Maar dat een bedrijf deze diensten geheel gratis aanbiedt, is een primeur.

Toch is dat waar het Canadese Wave Accounting sinds enige tijd mee aan de weg timmert. Het bedrijf biedt kleinere ondernemingen - tot een omvang van negen personen - namelijk aan hun boekhouding geheel gratis te doen. Het concept is hoog geautomatiseerd want, aldus de website van het bedrijf, 'manual entry is dead'.

Vrijwel alle aankopen en inkomsten zijn al bekend via bankrekeningen en credit cards, constateert het bedrijf. "So instead of re-typing everything into your accounting software or spreadsheet, you can import these transactions right into Wave, securely and automatically."

"Just awesome accounting for small businesses, for free. And we're not talking a free trial, either. There's no cost to you, period. Not now. Not later", zo meldt het bedrijf zelfverzekerd.

Echte 'free lunches' bestaan niet, dus rijst de vraag waar Wave Accounting zijn geld dan wel aan verdient. Daarover doet het bedrijf niet geheimzinnig: aan deals met partijen zoals verzekeraars of computermakers die aanbiedingen ('business savings') tonen op het dashboard van de klant. Advertenties dus.

De gedachte achter dit 'advertentiemodel' lijkt even simpel als overtuigend. Want juist een partij die de boekhouding voor een ondernemer doet, zit bovenop een hoeveelheid data die het mogelijk maakt om maatwerkproducten of -adviezen te bieden. Met die data weet je precies waar de behoeften liggen en dat kan leiden tot aanbiedingen die niet worden ervaren als spam, maar daadwerkelijk waardevol zijn.

Wave Accounting won al enkele innovation awards. Een Nederlands equivalent is nog niet gesignaleerd.

Lees wel over andere innovatieve kantoren in het januari-februarinummer van Accountant (verschijnt begin februari).

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.