Nieuws

Maijoor: Kwaliteitsslag kan binnen bestaande regelgeving

AFM-directeur Steven Maijoor is geen voorstander van rigoreuze ingrepen in de auditmarkt om daarmee de kwaliteit van accountantscontroles te verhogen. Dat bleek gisteren tijdens een hoorzitting van de vaste kamercommissie voor Financiën. Kwaliteitsverbetering is mogelijk binnen de bestaande wet- en regelgeving.

Maijoor was uitgenodigd om met de commissie van gedachten te wisselen over het AFM-rapport van september 2010. Daarin constateerde de AFM dat de kwaliteit van de accountantscontroles door de grote kantoren moet verbeteren. 

Volgens Maijoor zijn verstrekkende wijzigingen van de wet- en regelgeving niet de aangewezen weg om de controlekwaliteit op een hoger plan te brengen. Zo is hij geen voorstander van het laten toewijzen van controleopdrachten door een derde partij. Volgens Maijoor zou dit weer andere problemen met zich meebrengen. De AFM ziet meer in een grotere rol voor de raad van commissarissen bij de benoeming en aansturing van de accountant. 

Volgens Ronald Plasterk (PvdA) verandert een grotere rol van de rvc bij het aanstellen van de accountant echter niets aan het onderliggende probleem dat de onderneming - als opdrachtgever - in feite de klant van de accountant is. Ook Ewout Irrgang (SP) is kritisch gestemd over een explicietere rol voor de rvc. Volgens hem maakt dit materieel weinig verschil. 

Maijoor benadrukte in dat verband echter dat ook ondernemingen zélf belang hebben bij een goede controle. 

CDA-kamerlid Elly Blanksma vroeg zich af of het een goed idee is om ondernemingen te verplichten om iedere drie jaar een ander accountantskantoor in te schakelen. Maijoorwees echter op de nadelen van een dergelijk systeem, dat op dit moment in Italië gebruikelijk is. Volgens hem is kantoorroulatie kostbaar en leidt het tot verlies van kennis. Slechte controles zijn dan niet uitgesloten. 

Over de scheiding van controle- en adviesdiensten zei Maijoor dat in wetgeving duidelijk moet zijn vastgelegd welke aanvullende diensten een accountantsorganisatie al dan niet mag verlenen. 

Roland van Vliet (PVV) vroeg zich af of de management letter niet gewoon openbaar zou moeten worden gemaakt. Maijoor wees erop dat dit weer leidt tot andere communicatiekanalen. Ondernemingen zijn bovendien al verplicht om belangrijke zaken aan beleggers te communiceren. 

De AFM stelt voor om toezichtrapportages over accountantskantoren meer bekendheid te geven bij audit commissies. Over de openbaarmaking van toezichtrapportages heeft Maijoor nog geen eindoordeel, zo vertelde hij de commissie. 

De aansprakelijkheidsdiscussie wordt volgens Maijoor teveel gevoerd vanuit een Amerikaans perspectief, zei hij op de vraag van Blanksma of aansprakelijkheid de kwaliteitsverbetering in de sector in de weg staat. In Nederland ziet de AFM aansprakelijkheid niet als probleem. 

Maijoor vertelde de commissie dat hij blij is dat de signalen door de NBA zijn opgepakt en uitgewerkt in het plan van aanpak. Implementatie op de werkvloer is volgens hem cruciaal. Accountants kunnen volgens Maijoor ook binnen de bestaande wet- en regelgeving al verbeteringen doorvoeren. Hij wees daarbij op het feit dat het toezicht nog relatief nieuw is. De uitwerking hiervan moet zich nog ontwikkelen.        

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.