Nieuws

Eerste Kamer stemt in met nieuwe accountantswet

De Eerste Kamer heeft zojuist de Wet op het accountantsberoep (Wab) aangenomen. Daarmee is de fusie van NIVRA en NOvAA tot NBA per 1 januari 2013 een feit.

Per 1 januari 2013 gaan NIVRA en NOvAA op in de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). De twee huidige accountantswetten worden per dezelfde datum vervangen door de nieuwe wet. 

Daarnaast nam de Eerste Kamer een van de moties aan die twee weken geleden tijdens het debat over de wet werden ingediend. 

De motie, ingediend door PvdA-senator André Postema, betreft een verruiming van wat onder assurancediensten wordt verstaan die naast de accountantscontrole mogen worden verleend. 

Postema trok zijn tweede motie, over uitstel van de inwerkingtreding van het artikel verplichte kantoorroulatie tot 1 januari 2016, in vanwege de 'heldere brief' van minister Dijsselbloem waarin dit uitstel wordt toegezegd. Ook de derde motie, van Menno Knip van de VVD, werd ingetrokken. 

De NBA behoudt, net als de rechtsvoorgangers, de status van publiekrechtelijke beroepsorganisatie, met regelgevende bevoegdheden voor accountants. 

De gecombineerde beroepsorganisatie telt ruim 21.000 leden: 14.000 registeraccountants en 7.000 accountants-administratieconsulenten. De bureauorganisaties van NIVRA en NOvAA werden al eerder samengevoegd en gevestigd in Amsterdam.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.