Nieuws

'Lobby big four had geen doorslaggevend effect'

De Tweede Kamer heeft geluisterd naar goede argumenten van de grote accountantskantoren om de ingebrachte amendementen voor de accountantswet te wijzigen. Onder andere het amendement op kantoorroulatie werd hierdoor aangepast, aldus Kamerlid Ronald Plasterk. Hij gaat ervan uit dat de amendementen aanstaande dinsdag worden aangenomen.

"Voor alle drie de amendementen is een Kamermeerderheid", zegt Ronald Plasterk, Kamerlid namens de PvdA en lid van de Vaste Kamercommissie voor Financiën.  "Ik verwacht geen verandering daarin. Alle argumenten zijn uitgewisseld en besproken."

De drie amendementen, later licht aangepast, betreffen de scheiding tussen controle en advies bij oob's, verplichte kantoorroulatie bij controle op oob's en slechting van de zogenaamde Chinese walls bij de Autoriteit Financiële Markten.

"De grote accountantskantoren hebben zich daarbij inderdaad laten horen. We hebben als parlementariërs bezoek, post en telefoon van ze gehad, waarbij de argumenten stevig onder onze aandacht zijn gebracht."

"De lobby heeft geen doorslaggevend effect gehad, maar naar goede argumenten is geluisterd. Zo is het amendement voor de verplichte kantoorroulatie licht aangepast. In plaats van de verplichte roulatie na zes jaar, heeft het amendement het nu over acht jaar."

Plasterk gaat er vanuit dat de amendementen dinsdag worden aangenomen. "Het betreft hier amendementen, geen moties. Als die dinsdag worden aangenomen, doen de eigen opvattingen van de minister er niet meer toe. Wanneer de Wet op het accountantsberoep is aangenomen maken deze amendementen onderdeel uit van die wet. Uiteraard moet de wet nog wel langs de Eerste Kamer."

"Ik ga ervan uit dat de sector zich aan de nieuwe wet zal houden. Processen rond de controle zijn zo transparant, er is zo veel toezicht in de financiële sector, dat ik niet geloof dat iemand zich hieraan zal onttrekken."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.