Nieuws

Voorstel scheiding controle-advies ‘snippertje’ aangepast

Tweede Kamerlid Ronald Plasterk (PvdA) heeft zijn amendement voor een verbod op adviesdiensten bij controlecliënten een 'snippertje' aangepast. Volgens het aangepaste amendement zou de accountant bij een controleklant ook direct aan de jaarrekeningcontrole gerelateerde diensten mogen verrichten.

Het voorstel lijkt, evenals het licht aangepaste PVV-amendement voor verplichte kantoorroulatie, op een kamermeerderheid te kunnen rekenen.

Minister De Jager 'ontraadt' beide. Dat bleek tijdens de plenaire afronding van het wetgevingsoverleg over het tweede pakket wetgeving financiële markten dat dinsdagavond in de Tweede Kamer werd gehouden.

De advisering die de controlerend accountant volgens het aangepaste amendement 'Plasterk' nog wel zou mogen verrichten naast de jaarrekeningcontrole betreft een zeer beperkte en duidelijk omschreven limitatieve lijst van diensten: het gaat om de controle van tussentijdse rapportages, het bestuursverslag, het corporate governance-verslag en het mvo-verslag.

Het 'lijstje' van toegestane diensten dat minister De Jager van Financiën gisteren aandroeg laat volgens Plasterk nog te veel ruimte voor interpretatie. "Daar zijn veel controlegelateerde of audit-related diensten bij, zoals men dat noemt in de accountancy. Daar voelen we niet voor, omdat je dan al snel van alles onder controlegerelateerd kunt schuiven."

D66 en ChristenUnie: duidelijkheid over 'lijstjes'

D66 zei bij monde van Wouter Koolmees in de kern sympathie te hebben voor het amendement over de scheiding van controle en advies, maar wilde graag de mening van de minister over het lijstje in het amendement van Plasterk.

Ook de ChristenUnie wil graag duidelijkheid over de diensten die naast de controle zijn toegestaan. In beginsel staat de partij positief tegenover het amendement van Plasterk, maar het moet volgens fractiewoordvoerster Carola Schouten wel helder zijn wat er onder audit en non-audit wordt verstaan. Zij vroeg zich daarom af hoe de lijst in het amendement van Plasterk zich verhoudt tot de lijst van de minister. "Moet er niet ook nog een stempel van AFM op komen, om willekeur te vermijden", vroeg Schouten zich af.

PVV: kantoorroulatie om de acht jaar

Roland van Vliet van de PVV heeft om de minister tegemoet te komen zijn amendement over de verplichte kantoorroulatie na de commissievergadering van afgelopen maandag licht aangepast. De roulatietermijn wordt wat hem betreft acht in plaats van zes jaar, de afkoelingsperiode blijft twee jaar. Volgens Van Vliet is deze termijn een mooie tussenweg tussen de vaker genoemde termijn van zes jaar en de termijn van tien jaar die onder meer in een onderzoek van Universiteit Nyenrode wordt genoemd.

Op de vraag van Matthijs Huizing (VVD) waarom de PVV niet wil wachten op de definitieve uitwerking van de plannen van eurocommissaris Barnier, antwoordde Van Vliet dat Nederland zelf het initiatief zou moeten nemen. Als 'Barnier' uiteindelijk anders uitpakt dan de wetgeving die Nederland heeft ingevoerd en ons land vervolgens de wetgeving moet aanpassen aan de Europese regels is dat wat hem betreft geen bezwaar.

GroenLinks: 'doorpakken'

Ook GroenLinks-woordvoerder Bruno Braakhuis was van mening dat Nederland moet 'doorpakken' en niet moet wachten op Europa. Dat duurt volgens zijn partij te lang. Bovendien vindt Braakhuis dat de politiek de aanbevelingen van de Commissie De Wit, die de oorzaken van de financiële crisis onderzocht, snel tot uitvoering moet brengen.

De ingediende amendementen over de accountancy blijven wat hem betreft staan, behoudens enkele kleine wijzigingen zoals de verruiming van de kantoorroulatietermijn. Daarmee lijkt de steun van GroenLinks voor het PVV-amendement verzekerd. Dat zou betekenen dat de verplichte kantoorroulatie op een kamermeerderheid kan rekenen.

Ook Braakhuis is een voorstander van het toevoegen van assurance van maatschappelijke verslaggeving aan de lijst van toegestane diensten naast de jaarrekeningcontrole. De wens van de partij is te komen tot integrated reporting, en Braakhuis verzoekt de minister te overwegen dit wettelijk te regelen of op zijn minst over te gaan tot een verkenning hiervan.

Braakhuis diende daarnaast een motie in om in de Wta op te nemen dat de AFM de specifieke kantoorrapportages openbaar maakt.

VVD: amendementen niet verstandig

De VVD blijft tegenstander van de voorgestelde amendementen over de scheiding van controle en advies en kantoorroulatie. Fractiespecialist Matthijs Huizing wees er net als afgelopen maandag op dat uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van de accountantscontrole juist toeneemt als de accountant langer aan een bedrijf verbonden is. Ook het verlenen van adviesdiensten naast de controle draagt bij aan de kwaliteit, aldus Huizing.

Daarnaast is het volgens de VVD'er onverstandig als Nederland voor de muziek uit gaat lopen. Er bestaat dan een gerede kans dat de Nederlandse wetgeving weer moet worden aangepast als de Europese oob-verordening, die directe werking heeft, definitief wordt.

Het lijstje met verboden diensten zoals de minister dat heeft voorgesteld is wat Huizing betreft een goede oplossing. Ook het maximeren van advies in termen van omzet is bespreekbaar, aldus Huizing.

Amendementen 'ontraden'

Minister Jan Kees de Jager 'ontraadt' de amendementen over verplichte kantoorroulatie en scheiding van controle en advies. Beide voorstellen lopen volgens hem op onwenselijke wijze vooruit op zowel de Europese besluitvorming (Barnier) als de vorige week afgesloten internetconsultatie. Bovendien bestaan volgens hem vanuit wetenschappelijke hoek twijfels over de gevolgen van beide maatregelen voor de kwaliteit van de accountantscontrole. "Daarom heb ik een voorkeur beide amendementen te parkeren, totdat ik in maart of april kom met verschillende opties."

Ook het amendement over opheffen van de Chinese Walls binnen de AFM 'ontraadt' de minister. Hij wil eerst een lopend onderzoek naar dit punt afwachten.

Positief toont De Jager zich ten aanzien van de door GroenLinks ingediende motie om kantoorspecifieke AFM-rapportages openbaar te maken. "Ook hier wil ik wachten op afronding van de rapportage over de internetconsultatie. Maar veel partijen zijn er voorstander van, ook de NBA, dus daar sta ik wel voor open."
Na de mededeling van De Jager dat hij begin maart zijn reactie op de internetconsultatie denkt klaar te hebben, verklaarde GroenLinks-woordvoerder Bruno Braakhuis zich vervolgens bereid de motie "aan te houden tot die reactie er is".

Tegen de motie over verplichte melding aan de AFM van een voorgenomen accountantsbenoeming zei De Jager geen principiële bezwaren te hebben. "Dus dat oordeel laat ik aan de Kamer."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.