Nieuws

De Jager: 'Auditgerelateerde diensten moeten mogelijk blijven'

Minister De Jager van Financiën wil dat accountantskantoren auditgerelateerde diensten moeten kunnen blijven verlenen aan controleklanten. Onderzoek wijst volgens de minister uit dat een volledig verbod op diensten naast de jaarrekeningcontrole nadelig kan zijn voor de kwaliteit.

Dat zei de minister zojuist tijdens het wetgevingsoverleg over het tweede pakket wetgeving financiële markten.

De Jager wees de fractiespecialisten er in de eerste plaats op dat het voorliggende ontwerp Wet op het accountansberoep de fusie regelt tussen NOvAA en NIVRA en niet de onderwerpen behandelt waarover amendementen zijn ingediend, zoals de scheiding van controle en advies en kantoorroulatie.

De internetconsultatie over deze onderwerpen is pas op 1 februari afgesloten en de minister komt begin maart met een uitgebreide inventarisatie van de ontvangen commentaren.

Desalniettemin ging de minister vrij uitgebreid in op de voorstellen voor scheiding van controle en advies. Daarbij wees De Jager op onderzoek van de Universiteit van Tilburg op verzoek van de Vaste Commissie voor Financiën van de Tweede Kamer naar de internationale literatuur op het gebied van scheiding van controle- en adviesdiensten. Daaruit blijkt volgens De Jager dat een volledige scheiding zelfs nadelig kan zijn voor de kwaliteit van de accountantscontrole.

De minister is dan ook van mening dat auditgerelateerde diensten mogelijk moeten blijven bij controleklanten. De wens van D66 en ChristenUnie om een lijstje te ontvangen van wel- en niet-toegestane diensten willigde De Jager meteen in door te wapperen met twee A4'tjes, waarbij hij opmerkte dat het lijstje met toegestane diensten een stuk korter was dan die van niet-toegestane diensten.

Met betrekking tot kantoorroulatie wil de minister de analyse van de internetconsultatie afwachten. De Jager wijst er op dat dit voorstel ook onderdeel uitmaakt van de voorstellen van eurocommissaris Barnier voor een Verordening voor oob's, die directe werking heeft. Gezien de kritiek die er op het ontwerp van deze Verordening is, vindt de minister het onverstandig daarop in Nederland vooruit te lopen met maatregelen die straks mogelijk moeten worden teruggedraaid als duidelijk is hoe de definitieve Europese Verordening eruit ziet.

De Jager voelt meer voor een onderzoek dat de AFM na een aantal jaren zou moeten doen naar de werking van de verscherpte maatregelen zoals hij die zelf voorstelt, zoals een grotere rol van de auditcommissie bij de benoeming van en communicatie met de accountant en verplichte aanbesteding van accountantscontrole.

Over de Chinese Walls bij de AFM zei de Jager dat het wetsvoorstel dat in voorbereiding is niet voorziet in een door CDA-kamerlid Elly Blanksma zo genoemd 'muizengaatje', maar in een flink 'kattenluik', waarbij informatie-uitwisseling tussen de toezichtafdelingen mogelijk is, maar met de nodige waarborgen.

Morgenavond vindt plenair de afronding van het wetgevingsoverleg plaats.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.