Nieuws

VEB dreigt KPMG met claim rond Ballast Nedam

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) bevraagt in een brief Ballast Nedam en voormalig accountant KPMG over de omkopingszaak in Saudi-Arabië. Bij niet-afdoende antwoorden eist de VEB terugbetaling van zestien jaar controlefees.

Volgens De Telegraaf gaat het daarbij om een totaalbedrag van € 9,6 miljoen.

In de vrijdag namens de aandeelhouders van het bouwbedrijf aan de raden van bestuur en Ballast-Nedam en van KPMG verstuurde brief vraagt de VEB nadere opheldering over de zaak aan zowel het bouwbedrijf als KPMG, dat er tot en met 2012 twintig jaar lang de boeken controleerde.

Het bouwbedrijf betaalde in de periode 1996-2003 via Zwitserse nummerrekeningen honderden miljoenen euro's smeergeld aan overheidsfunctionarissen in Saudi-Arabië. Ballast deed in 2011 na een intern onderzoek  aangifte van de zaak en betaalde vorig jaar in totaal €17,5 miljoen om strafvervolging van de vennootschap af te kopen.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt momenteel de betrokkenheid van enkele ex-bestuurders en commissarissen van Ballast en van drie (ex-)partners van KPMG, van wie er inmiddels twee met pensioen zijn.

De VEB betwijfelt of KPMG afgelopen jaren de voor een controlerend accountant vereiste onafhankelijke rol heeft kunnen spelen bij Ballast, aangezien de destijds betrokken lead partner (mogelijk) actief meewerkte aan de frauduleuze handelingen. Deze zou daardoor  zelfs in "een chantabele positie" zijn geraakt.

De VEB wil van Ballast-Nedam onder meer weten waarom het voor honderden miljoenen steekpenningen heeft betaald en welke extra winst daardoor is behaald. Volgens de vereniging heeft het bedrijf er in elk geval een schade door geleden van €17,5 miljoen (de schikking met het OM). Daarnaast vraagt de VEB zich af waarom het bedrijf de corruptiezaak niet heeft gemeld bij de in 2002 gehouden parlementaire enquête naar de bouwfraude en wordt Ballast-Nedam gevraagd naar de rol van de accountant en de wijze waarop deze na het interne onderzoek heeft gereageerd.
Aan KPMG wordt gevraagd wanneer het op de hoogte was van de corruptiezaak en de mogelijke betrokkenheid daarbij van eigen (voormalig) medewerkers, en op welke wijze dat dossier vervolgens is behandeld, zowel intern als in de richting van Justitie.

De VEB vraagt zich vanwege de mogelijk actieve betrokkenheid van de controlerend accountant en diens mogelijk "zelfs chantabele positie"  af in hoeverre over de periode 1997-2012 een adequate controle heeft plaatsgevonden  en of KPMG "zaken in het verleden door de vingers heeft gezien". De vereniging kondigt aan daarover tijdens de komende aandeelhoudersvergadering "gerichte vragen" te zullen stellen aan zowel "bestuurders en commissarissen van Ballast Nedam als aan de nieuwe accountant EY".

"Als KPMG geen waarborgen heeft getroffen tot behoud van haar onafhankelijkheid bij de controle van de jaarrekeningen van Ballast" en dus "in feite niet adequaat was toegerust om de accountantscontrole te verrichten", dan vervalt de noodzaak tot vergoedingen voor de accountantscontrole en "zullen de accountantsfees terugbetaald moeten worden aan Ballast", aldus de VEB.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.