Nieuws

CNV kritisch over ontslagcultuur bij accountantskantoren

Een aantal accountantskantoren hanteert de botte bijl bij het snijden in personeelskosten. Dat is in ieder geval de kritiek van Roderik Mol, bestuurder CNV Dienstenbond. Hij ontvangt steeds meer mails van werknemers die door hun werkgever plotseling aan de kant zijn gezet. "De menselijke maat is zoek."

Het rommelt in de accountancywereld. Tarieven staan al langere tijd onder druk. Grote accountantsorganisaties hebben sinds 2008 te maken met een zeer beperkte groei van de omzet en winst en kiezen voor reorganisatie. Afgelopen maand kreeg Accon avm het aan de stok met FNV Bondgenoten over de ontslagen die vallen bij het accountantskantoor.

Volgens Roderik Mol, bestuurder CNV Dienstenbond, kun je niet spreken van incidenten. "Binnen de CNV Dienstenbond vormen accountants en administratiekantoren een van de grotere vakgroepen. Sinds vorig jaar zien we steeds meer ontslagzaken bij deze kantoren. Ik krijg mailtjes van leden die melden dat werkgevers eenzijdig afspraken openbreken."

Namen van accountantskantoren wil Mol niet noemen. "Ik wil eerst met ze in gesprek gaan." Met name de lagere echelons binnen kantoren worden getroffen, aldus Mol. "Zo richten sommige kantoren hun processen anders in, waardoor ze minder secretaresses nodig hebben. Die krijgen dan een vertrekregeling van drie maanden terwijl ze soms al tien jaar voor dezelfde baas werken. Een secretaresse zat notabene thuis met zwangerschapsverlof toen ze hoorde dat ze niet meer terug hoefde te komen."

Mol kent ook voorbeelden van assistent-accountants die van de een op de andere dag te horen krijgen dat ze niet functioneren. "Iemand heeft vijftien jaar lang jaarrekeningen opgesteld. Dat is altijd goed gegaan, maar ineens is het niet meer voldoende wat hij presteert. Vervolgens krijgt hij drie maanden de tijd om zich te verbeteren. Dat is natuurlijk veel te kort."

Dat accountantskantoren zoeken naar manieren om hun kosten te verminderen is op zich niet vreemd, aldus Mol. Hij verbaast zich wel over de wijze waarop dat gebeurt. "De menselijke maat is zoek. Eenzijdig in arbeidsvoorwaarden snijden is een verkeerde mindset."

"Dat verwacht je van een mkb-bedrijf dat het water aan de lippen staat, maar niet van een accountantskantoor waar 1.500  mensen werken. Juist in een branche als de accountancy die ethische principes nastreeft, is het vreemd dat zo de randen van regels worden opgezocht."

De opstelling van kantoren is volgens Mol kortzichtig. "Het is gebruikelijk binnen de sector dat arbeidsvoorwaarden via afspraken met de ondernemingsraad tot stand komen. Ik pleit er voor om als vakbond met de werkgever rond de tafel te gaan zitten. We hebben een betere onderhandelingspositie."

"Zo'n ondernemingsraad onderhandelt toch met de eigen baas. Er moet een sociaal plan komen. Een reorganisatie geeft rust. Als je met iedere medewerker apart een regeling gaat treffen, eindigt dat meestal toch bij de rechter. Daar zit een accountantskantoor ook niet op te wachten. Dat geeft een hoop negatieve spin off."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.