Nieuws

PwC: ‘AFM-rapport onzorgvuldig en voorbarig’

PwC heeft met 'veel verbazing' kennis genomen van het AFM-rapport over de naleving van de overgangsregeling scheiding controle en advies. "Naar ons idee zijn wij nog volop in discussie met de toezichthouder over de interpretatie van de overgangsmaatregel. Naar onze mening past daarbij niet een publicatie op dit moment", aldus het kantoor.

Persbericht van PwC:

PwC: 'AFM-rapport onzorgvuldig en voorbarig'

Met veel verbazing heeft PwC kennis genomen van de opstelling van de AFM ter zake van haar rapport 'Naleving overgangsregeling scheiding controle en advies'. De interpretatie van de overgangsregeling is complex en rechtvaardigt een constructieve dialoog tussen toezichthouder en accountant. Temeer ook de minister van Financiën in het belang van de maatschappij heeft aangedrongen op een ruimhartige overgangstermijn.

Naar ons idee zijn wij nog volop in discussie met de toezichthouder over de interpretatie van de overgangsmaatregel. Naar onze mening past daarbij niet een publicatie op dit moment. Ook de interviews die in aanloop naar het verschijnen van het rapport al door de AFM zijn gegeven, dragen niet bij aan een constructieve discussie. In deze interviews worden al conclusies bekend, die naar onze mening niet alleen onzorgvuldig en voorbarig zijn, maar die bovendien worden gemaakt terwijl de discussie tussen AFM en onder andere onze organisatie nog volop gaande was. Deze handelswijze creëert onduidelijkheid waar niemand bij gebaat is. Het draagt op geen enkele wijze bij aan het bevorderen van de kwaliteit van accountantscontroles.

De opstelling die de AFM in deze kiest betekent in feite dat de AFM de twee jaarlijkse overgangsmaatregel niet erkent, waardoor vele ondernemingen gedwongen worden én van adviseur in 2013 én van accountant in 2014 of 2015 te wisselen. Wij vragen ons sterk af of dit is wat de wetgever heeft beoogd. Als gevolg van de duiding die de toezichthouder nu zelf geeft aan de wetgeving, dwingt zij organisaties van openbaar belang in korte tijd van zowel hun accountant als hun adviseur te wisselen, en wellicht nadat ze van accountant zijn gewisseld wederom van adviseur moeten wisselen. Dit kan niet de bedoeling van de wetgever zijn.

PwC is er ten volle van overtuigd dat het in het belang van het maatschappelijk verkeer heeft gehandeld en de nieuwe regelgeving zo goed en beheerst mogelijk heeft geïmplementeerd.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.