Nieuws

Imtech bereikt schikking met beleggers

Beleggersvereniging VEB heeft buiten de rechter om een schikking getroffen met Imtech en accountant KPMG over compensatie van gedupeerde particuliere aandeelhouders. Imtech richt een speciaal fonds op om aandeelhouders deels te compenseren.

Het fonds, waarvan de omvang niet bekend is gemaakt, zal onder meer worden gevuld door het bedrijf zelf, de aansprakelijkheidsverzekeraar van Imtech en accountant KPMG. Ook de teruggestorte bonussen van het voormalig bestuur komen in de pot.

De overeenkomst met de VEB heeft geen effect op het resultaat of de kasstroom van Imtech, benadrukte de onderneming.

Compensatie

Volgens de VEB worden de verliezen van particuliere aandeelhouders deels gecompenseerd als ze zich als lid bij de VEB hebben aangesloten en Imtech-aandeelhouder waren bij het slot van de beurs op 1 februari 2013. Dat was de laatste handelsdag voordat Imtech forse afwaarderingen moest doen vanwege fraude.

De VEB verwacht dat de huidige leden ongeveer 1 euro per aandeel aan compensatie zullen ontvangen. Latere toetreders krijgen maximaal 0,50 euro.

Topman Gerard van de Aast van Imtech zei in een toelichting dat het bedrijf door de schikking "weer een hoofdstuk" uit het verleden kan sluiten en zich kan richten op herstel. Hij kon desgevraagd de omvang van de compensatiepot nog niet geven. "Details worden op termijn bekendgemaakt, het akkoord is pas net gesloten", zo wist hij.

Ook VEB-directeur Paul Koster toonde zich tevreden met de schikking: "Ik ben blij dat Imtech gedupeerde beleggers op financieel verantwoorde wijze tegemoet kan komen, zodat de onderneming de blik op de toekomst kan richten. Het is lovenswaardig dat ook KPMG als controlerend accountant haar verantwoordelijkheid heeft genomen."

KPMG

Volgens Jan Gijsbert Bakker, general counsel van KPMG, voorkomt de overeenkomst "het mogelijk voeren van jarenlange, kostbare juridische procedures die niet in het belang zijn van KPMG, Imtech noch zijn aandeelhouders".

"Deze overeenkomst leidt in geen enkel geval tot een erkenning van aansprakelijkheid danwel erkenning van een gebrek in de uitgevoerde controle. Het Imtech Report to Shareholders van juni vorig jaar stelt vast dat het juist de externe accountant was die de fraude heeft ontdekt", aldus Bakker.

KPMG geeft geen nadere details over de hoogte van de bijdrage aan het fonds.

(Bron: ANP/VEB/KPMG)

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.