Nieuws

Dijsselbloem: 'Serieuze implementatie maatregelen is nu cruciaal'

Herstel van het vertrouwen in het accountantsberoep is mogelijk, maar afhankelijk van concrete vervolgstappen. "Binnen een jaar moet een flink deel van de voorgestelde maatregelen daadwerkelijk zijn ingevoerd."

Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vanmorgen in zijn keynote speech tijdens de Accountantsdag 2014 in de Amsterdamse RAI.

"Wat verwacht ik van u? Dat het stempel dat u op de jaarrekening geeft, een kwaliteitsstempel is. Dat u pas rust als u de risico's en de zwakke punten van een bedrijf zichtbaar hebt gemaakt. Dat uw onderzoek zorgvuldig is en uw verslaglegging duidelijk over alle plussen en de minnen. Dat uw houding ten opzichte van uw cliënt onafhankelijk en kritisch is. Dat u het publieke belang voorop stelt. En dat u pas daarna, als u daar allemaal aan hebt voldaan, uw goedkeurende stempel zet."

Volgens Dijsselbloem kunnen accountants het vertrouwen in het beroep terugbrengen door het vak "excellent uit te oefenen en het publieke belang voorop te stellen".

De voorstellen van de NBA om de kwaliteit van de accountancy te herstellen bieden volgens Dijsselbloem iedere accountant een kans. "De kans om uzelf, uw vak en uw aanzien te verbeteren." Maar de sleutel ligt bij een serieuze en snelle implementatie van de maatregelen. "Binnen een jaar wil ik zien dat een flink deel van de aangekondigde maatregelen daadwerkelijk is ingevoerd."

Minister van Financiƫn Jeroen Dijsselbloem op de Accountantsdag 2014, 26 november 2014, RAI Amsterdam.

Bekijk het interview met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën na afloop van zijn keynote speech tijdens de Accountantsdag 2014.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.