Nieuws

Uitstroom talent dreigt bij grote kantoren

Veel medewerkers van grote kantoren zijn op zoek naar ander werk. Dit gedrag hangt samen met de sterke vraag naar goed geschoold personeel. Carrière-uitdagingen en onzekerheden rond de accountancy zouden aanleiding zijn voor de uitstroom.

"We krijgen deze signalen van medewerkers van accountantskantoren", zegt Stephen Renken, directeur van Robert Half Nederland, een wervingsbureau dat voor de financiële sector werkt. "Veel van deze mensen benaderen ons omdat ze ander werk zoeken."

"Wat we horen van professionals uit de accountancy is dat ze om uiteenlopende redenen zoeken naar nieuwe uitdagingen", zegt Renken. "Soms omdat ze geen partnerschap ambiëren, andere keren omdat ze zelf aan het stuur willen zitten in plaats van adviseren. En er is natuurlijk ook iets gaande in de accountancy, dat speelt wellicht ook mee."

"Die belangstelling komt samen met de grote vraag naar professionals met een accountantsachtergrond. Die vraag is een gevolg van de veranderingen in wet- en regelgeving, waar accountants doorgaans goed in thuis zijn."

Uit recent onderzoek van Robert Half, dat vandaag werd gepresenteerd samen met de de Salarisgids 2015, blijkt dat ruim acht van de tien cfo's het zeer lastig vinden om gekwalificeerde financiële professionals aan te trekken. Tweederde is bang dat de beste financials het bedrijf verlaten. Dit najaar verscheen er al een onderzoek waaruit de grote vraag naar accountants duidelijk bleek. Recruiter Yacht constateerde dat de vraag naar accountants steeg met 40 procent

Vooral medewerkers van grote accountantskantoren liggen goed in de markt, zegt Renken. "Die gelden als uitstekend opgeleide professionals. Van grote accountantskantoren is bekend dat ze sowieso al goede mensen aantrekken, die ze ook nog eens heel goed opleiden. Mensen die meteen inzetbaar zijn."

Voor het aantrekken en behouden van topprofessionals zouden organisaties moeten inspelen op de verschillende prioriteiten van de generaties op de werkvloer, zo adviseert Robert Half. Want waar het beloningspakket gemiddeld genomen nog steeds de belangrijkste reden is om een bedrijf te verlaten (25 procent), hecht de jongste generatie meer waarde aan carrièremogelijkheden. De babyboomers hechten daarentegen vooral veel waarde aan de relatie met hun baas.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.