Nieuws

Independence Company introduceert 'OK-instrument' voor commissarissen

The Independence Company, kennisorganisatie voor accountants, komt met een op de OK-score gebaseerd instrument voor risico- en fraudedetectie. De dienst is speciaal gericht op commissarissen en andere toezichthouders.

"We zijn er aan gaan werken door de toenemende discussies over de rol van commissarissen", vertelt initiatiefnemer Jan de Rooy RA van The Independence Company. "Steeds vaker kwam naar voren dat commissarissen te afhankelijk zijn van informatie die zij krijgen van de raden van bestuur waarop zij toezicht moeten houden."

De zogenaamde Indepscan drukt de economische fitheid van een bedrijf uit in een score die ook potentiële risico's voor continuïteit laat zien. Daarnaast wordt ook de mogelijkheid van fraude gesignaleerd. Deze risico's worden ontleend aan de financiële cijfers van de organisatie. 

Hiervoor werkt The Independence Company samen met European Rating House, dat de OK-Score toepast om de economische vitaliteit te berekenen. Die bewaakt het proces bij de totstandkoming van de resultaten.

"De OK-Score is de basis van ons product", zegt De Rooy. "We gebruiken deze score niet alleen als early warning voor onheil, maar ook voor een indicatie om te kijken wat de armslag is voor een organisatie om strategische doelstellingen te realiseren. Deze indicatie stellen we vast via een business review die wij zelf uitvoeren."

"De score wordt wiskundig bepaald op basis van tenminste vijf opvolgende jaarcijfers", zegt De Rooy. "Dat aantal is nodig om het instrument optimaal te laten functioneren, dan herkent het systeem de samenhangen en trends. Het model volgt 120 posten. Zo ontstaat in het model een beeld van het unieke profiel van elke onderneming."

"Niet begrepen posten worden gesignaleerd als mogelijke fraude. Een negatieve spiraal richting onheil komt tot uitdrukking in hele lage scores. Het aanvullende business review geeft vervolgens richting aan de mogelijke oorzaken."

"Eigenlijk is dit het intelligent analyseren van data tot begrijpelijke informatie, ook wel small data genoemd. Het systeem analyseert en ontdekt verbanden zelf. Als er een onregelmatigheid in de data optreedt, dan geeft het systeem een signaal af."

The Independence Company heeft bij een aantal bedrijven proefgedraaid met het instrument, al kan De Rooy vanwege vertrouwelijkheid niet zeggen bij wie. "Dit instrument is toegesneden op commissarissen en andere toezichthouders. Jaarlijks kunnen ze er informatie aan ontlenen waarmee ze het gesprek kunnen aangaan met de raad van bestuur."

De gebrekkige informatievoorziening voor commissarissen wordt wel vaker genoemd als reden dat het zo lang duurt voordat grote problemen bij bedrijven zichtbaar worden. "Commissarissen hebben te weinig objectieve informatie in handen om onafhankelijk toezicht te kunnen houden. We hopen dat wij met deze oplossing in te spelen op dit hiaat."

Er zijn de laatste tijd meer initiatieven rond het bijstaan van commissarissen. Eerder deze maand maakte voormalig AFM-bestuurder Paul Koster bekend dit voorjaar voor commissarissen een dienst te starten om big data in te zetten bij hun toezicht.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.