Nieuws

Paul Koster: big data als wapen voor toezichthouders

Voormalig AFM-bestuurder Paul Koster lanceert komend voorjaar voor commissarissen een manier om big data in te zetten bij hun toezicht.

Koster: "Een zwak punt in het two tier governancemodel van vennootschappen en andere public interest entities vind ik dat de toezichthouders voor cruciale informatie teveel afhankelijk zijn van het uitvoerende bestuur. Ik denk dat die afhankelijkheid kan worden verminderd als raden van commissarissen zélf de nodige informatie gaan zoeken via big data analytics."

Registeraccountant Koster was de afgelopen vijf jaar in Dubai toezichthouder op financiële instellingen gevestigd in de financiële freeport Dubai International Financial Centre (DIFC). Voordien was hij zeven jaar bestuurder bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten.

Begin 2014 keerde Koster uit Dubai terug, en nu bekijkt hij de mogelijkheid van het starten van een consultancy die toezichthouders helpt met big data.

Door rechtstreeks bronnen aan te boren via datageneratie en data-analytics zouden toezichthouders het management volgens hem betere vragen moeten kunnen stellen, bijvoorbeeld over marktontwikkelingen. Ook kunnen discussies met de directie over voorliggende plannen en de mogelijke consequenties daardoor meer diepgang krijgen.

De oud-toezichthouder ziet enorme onbenutte mogelijkheden, al beseft hij dat het er veelal op zal neerkomen dat big data moet worden teruggeschaald tot ‘small' big data. Dus strakker gedefinieerd.

Koster: "Bijvoorbeeld toegespitst op een vergelijking van de concurrentie in een specifiek gebied. Of gerelateerd aan overname- of financieringsissues." Hij meent dat raden van commissarissen de directies zo beter kunnen assisteren en op relevante zaken kunnen anticiperen.

Koster voorziet wel dat de krachtverhoudingen in de boardroom hierdoor kunnen veranderen: "De voorzitter van de RvC zal die veranderingen goed moeten begeleiden. De proactieve, analyserende opstelling van een RvC zal nooit mogen betekenen dat commissarissen op de stoel van de directie gaan zitten."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.