Nieuws

VEB: 'Wat doet Van der Veer als Imtech gaat claimen?'

Voormalig bestuursvoorzitter Ben van der Veer van KPMG zou als commissaris te nauw betrokken raken bij claims rond de rol van KPMG bij de bij Imtech spelende fraudezaak, vreest beleggersvereniging VEB.

"Het is de eerste keer dat wij te maken hebben met de aanstelling van een commissaris die accountant is geweest voor een kantoor dat betrokken is bij een schandaal", zegt adjunct-directeur Errol Keyner. "Het komt ook heel weinig voor dat wij van tevoren aankondigen dat we tegen een aanstelling van een commissaris of bestuurder zijn."

Keyner zegt dit in een extra toelichting op het besluit van de VEB om tegen de aanstelling te stemmen van Ben van der Veer als commissaris van Imtech. "Ik heb ons standpunt verteld omdat de Telegraaf mij er expliciet naar vroeg. Het is een principieel standpunt, we schaden hier het bedrijf niet mee."

Keyner erkent dat de aanstelling juridisch prima door de beugel kan. "Het druist niet in tegen een gedragscode. Maar we moeten Van der Veers rol bij de bedrijfscultuur van KPMG niet vergeten. Hij was niet de receptionist, hij was de topman en verantwoordelijk voor de bedrijfscultuur met een agressief verdienmodel. De recente schandalen waar KPMG bij betrokken is zijn een uiting van deze bedrijfscultuur onder zijn leiding."

"Daar moet je als Imtech van weg willen blijven, want KPMG is en was ook controlerend accountant van het bedrijf."

In 2012 werd boekhoudfraude ontdekt bij Poolse en Duitse dochters van Imtech. De kwestie kostte het bedrijf 370 miljoen euro aan afboekingen. De VEB heeft KPMG aansprakelijk gesteld voor de schade die beleggers hierdoor leden.

"Stel dat Imtech toch overweegt om KPMG als controlerend accountant aansprakelijk te stellen, of KPMG wil aansporen te schikken met gedupeerde beleggers. Moet Ben van der Veer dan als commissaris van Imtech zich uitspreken tegen KPMG, tegen zichzelf als het ware?", vervolgt Keyner. "Het is niet zo dat Ben van der Veer nu persona non grata is verklaard als commissaris. Maar bij Imtech is het beter als hij geen commissaris wordt."

Imtech zegt in een verklaring de afkeuring niet te begrijpen. "Wij begrijpen de zorg niet omdat de heer Van der Veer al zes jaar niet meer betrokken is bij KPMG. Volgens de Corporate Governance Code wordt iemand onafhankelijk geacht na een periode van twee jaar."

"Wij hebben er alle vertrouwen in dat de heer Van der Veer zijn functie in de rvc van Imtech professioneel en onafhankelijk zal uitvoeren. Overigens heeft de rvc hierover met de heer Van der Veer gesproken en dit gaf geen aanleiding om het voornemen om de heer Van der Veer voor te dragen te herzien."

Ben van der Veer wil zelf niet reageren op de zaak en verwijst naar de verklaring die Imtech heeft gegeven. "Dat is een goede verklaring en daar wil ik het bij houden."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.