Nieuws

AFM en curator kritisch op rol Deloitte bij Innoconcepts

Deloitte is te kort geschoten bij de controle van de Innoconcepts-jaarrekeningen, vinden de AFM en de curator. Beleggers wachten op actie van de curator en de FIOD. Dat meldt beleggersvereniging VEB.

Bijna vier jaar na het faillissement van Innoconcepts zijn nog tal van partijen bezig om te zien waar en hoe het mis heeft kunnen lopen bij het concern. Dit najaar zal meer duidelijkheid moeten brengen, stelt de VEB. Dan volgt het verslag van het onderzoek door curator Louis Deterink naar de gang van zaken bij het voormalige uitvindersbedrijf.

Zo is er sprake van verdachte financiële transacties tussen enkele beleidsbepalers, waarbij vele miljoenen aan de onderneming zijn onttrokken. Dat heeft verstrekkende financiële consequenties gehad voor de aandeelhouders.

Door het faillissement van InnoConcepts hebben aandeelhouders aanzienlijke schade geleden. Halverwege 2007 was het bedrijf nog goed voor een beurswaarde van zo'n 385 miljoen euro. Eind 2010 was daar niets meer van over.

Kritiek op accountant

Nog voor verschijning van het eindverslag van de curator is in ieder geval duidelijk dat accountant Deloitte de nodige kritiek zal krijgen op zijn controlewerkzaamheden bij Innoconcepts, aldus de VEB. "Dat meldt Deloitte zelf in het onlangs verschenen Transparantieverslag."

De accountant schrijft het onderzoeksrapport van de curator in concept te hebben ingezien. Deze voorlopige bevindingen "zijn kritisch ook aan het adres van de accountant. Wij zullen daar binnenkort op reageren waarna de curator zijn rapport zal afronden".

Deloitte was sinds 2005 tot aan het faillissement de externe accountant van InnoConcepts en heeft de (geconsolideerde) jaarrekeningen over de boekjaren 2005 tot en met 2009 telkens van een goedkeurende accountantsverklaring voorzien, zonder gewag te maken van dubieuze financiële constructies.

AFM

Ook blijkt toezichthouder AFM zich te hebben verdiept in de door Deloitte goedgekeurde jaarrekeningen van Innoconcepts.

Deloitte schrijft in het eigen transparantieverslag dat de AFM de controledossiers behorend bij deze jaarrekeningen opgevraagd: "De AFM heeft kritische bevindingen ten aanzien van enkele afzonderlijke onderdelen van de controle gemaakt en het onderzoek afgerond zonder verdere maatregelen".

Onduidelijk is waarom de AFM geen sancties heeft laten volgen, aldus de VEB.

FIOD

Ook fiscale opsporingsdienst FIOD zal volgens de VEB met interesse het verslag afwachten. De dienst heeft, na aangifte door de VEB, aandacht besteed aan de zaak. Eerder legde de FIOD zelfs beslag op het Innoconcepts-dossier van de curator, zo blijkt uit diens faillissementsverslag. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.