Nieuws

OM: bestuurders en commissaris InnoConcepts bedrogen Deloitte

Een voormalig commissaris en twee oud-bestuurders van InnoConcepts nv worden niet alleen vervolgd voor balansfraude, maar ook voor het misleiden van de controlerend accountant met vervalste documenten. Dat blijkt uit de tenlastelegging van de officier van justitie.

Lex van Almelo

De drie verdachten wordt verweten te hebben deelgenomen aan een criminele organisatie, die als doel had ‘bedrog in jaarcijfers’ en ‘valsheid in geschrifte’ te plegen. Onderdeel van de fraude zijn de Letters of Representation die InnoConcepts stuurde aan Deloitte. Daarin verklaarden de drie verdachten ten onrechte dat:

  • zij de accountant alle informatie hadden gegeven over transacties met verbonden partijen;
  • bijzondere waardeverminderingen niet nodig waren;
  • alle verplichtingen in de jaarrekening waren verwerkt en toegelicht.

Tijdens de strafzitting op 11 november eiste de officier van justitie celstraffen en ontnemingsbedragen van anderhalf tot een kleine drieënhalf miljoen euro tegen de drie verdachten.

Kunstmatige transacties

De praktijken van InnoConcepts vatte hoogleraar externe verslaggeving Henk Langendijk in 2016 als volgt samen: ‘Geconcludeerd wordt dat InnoConcepts geen verdienmodel had en dat dit vooral door kunstmatige transacties met verbonden partijen (tijdelijk) werd verhuld. Voorts werden tal van voorzieningen niet getroffen en afwaarderingen voor een veel te laag bedrag opgenomen, waardoor het zicht op het ware resultaat en eigen vermogen van Inno ernstig werd belemmerd.’*

Volgens Langendijk was het eigen vermogen in 2008 en 2009 niet 81,4 respectievelijk 66 miljoen euro, zoals in de jaarrekeningen stond. Volgens de IFRS had het negatief vermogen negatief moeten zijn.

Het OM valt in de tenlastelegging met name over fraude met:

  • de posten intellectuele eigendomsrechten en deelnemingen;
  • de ‘verzonnen’ omzet uit transacties met verbonden partijen;
  • het weglaten van verplichtingen in de balans;
  • het nalaten van bijzondere waardeverminderingen.

Schikking

In december 2010 ging InnoConcepts failliet met een boedeltekort van 63,5 miljoen euro. Deloitte had de jaarrekeningen 2008 en 2009 goedgekeurd. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) trof in 2017 een schikking met Deloitte, dat geen schuld erkende. Het bedrag is niet bekend gemaakt. Twee jaar later schikte de VEB ook met de voormalige bestuurders en commissarissen van InnoConcepts.

*) Econcern, Landis en InnoConcepts: gevallen van agressieve verslaggeving, in: A.E. van Almelo e.a., Fraude – Fraude en fraudebestrijding in Nederland, Deventer 2016, p. 127.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.