Nieuws

VEB dagvaardt oud-bestuurders en -commissarissen InnoConcepts

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft oud-bestuurders en -commissarissen van InnoConcepts gedagvaard vanwege misleidende publicaties in de jaren 2006 tot en met 2010.

Het beursgenoteerde uitvindersbedrijf "verzweeg al die jaren hoe de onderneming werd leeg getrokken", aldus de VEB. De beleggersvereniging baseert haar vorderingen primair op de "grove misleidingen in de jaarrekeningen en jaarverslagen over 2005, 2006, 2007, 2008 en 2009 en het halfjaarverslag 2009".

Daarnaast richt de VEB zijn pijlen op het prospectus bij de aandelenemissie van december 2009. Die emissie "diende als een laatste reddingspoging voor InnoConcepts. InnoConcepts haalde toen tientallen miljoenen uit de markt. Toch ging InnoConcepts een jaar later, in december 2010, failliet."

Volgens de VEB treft vooral de twee oprichters van het bedrijf blaam. "Zij misbruikten jarenlang hun formele - en informele posities binnen InnoConcepts om andere initiatieven te financieren."

De VEB gaat ook stappen ondernemen tegen ING. De bank begeleidde de aandelenemissie in 2009, en had de problemen bij het bedrijf volgens de beleggersvereniging moeten zien. Daarnaast is de VEB nog in gesprek met accountant Deloitte. Het kantoor heeft volgens de beleggersvereniging laten weten kritisch naar haar eigen rol te kijken.

Een belangrijke bron van informatie voor de VEB is het onderzoeksverslag van InnoConcepts-curator Louis Deterink. Deterink schikte in december 2015 met de oud-bestuurders en -commissarissen en met Deloitte, maar trof geen regeling voor de gedupeerde aandeelhouders.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.