Nieuws

Accountants gaan wettelijk roulatieregime volgen

Accountantskantoren met een AFM-vergunning voor het controleren van organisaties van openbaar belang zullen hun eigen boeken voortaan iedere tien jaar door een andere externe accountant laten controleren. De negen betrokken accountantskantoren sluiten aan bij het wettelijk roulatieregime dat ook voor hun opdrachtgevers geldt.

Dat meldt de NBA, die hierover met de kantoren een principeakkoord heeft gesloten.

Organisaties van openbaar belang (oob's) zijn sinds enkele jaren verplicht om na tien jaar van accountant te wisselen. Idee hierachter is dat wisseling van accountant zorgt voor versterking van de onafhankelijkheid en een frisse blik bij het uitvoeren van de controle. 

Accountantskantoren gelden echter niet als oob en vallen daarom niet onder deze verplichting. Enkele kantoren sloten op vrijwillige basis wel bij de maatregel aan. Afgesproken is om de vrijblijvendheid hiervan te laten vervallen. De verplichting gaat in op 31 december 2016 of zoveel eerder als mogelijk en zal worden vastgelegd in een convenant.  Alle betrokken kantoren moeten dan uiterlijk elke tien jaar van accountant wisselen.

Berichtgeving

Het besluit van de grote kantoren volgt op recente berichtgeving in de media over roulatie bij accountantsorganisatie Deloitte. Dat kantoor kwam terug op een eerder plan om van accountant te wisselen. Naar aanleiding van de ontstane discussie hebben Deloitte en EY besloten hun relatie alsnog te beëindigen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.