Nieuws

VLB en Belastingdienst: zeven voorstellen tot verbetering horizontaal toezicht

De Vereniging van Accountants en Belastingadviseurs (VLB) en De Belastingdienst hebben samen een lijst verbeteringen opgesteld om horizontaal toezicht (HT) te verbeteren.

Horizontaal toezicht (HT) is niet meer weg te denken uit de fiscale praktijk, zegt de VLB: "Ondernemers krijgen snel zekerheid over hun aangiften, snel antwoord op hun fiscale vragen en krijgen geen onnodige controles. Door HT verandert de relatie tussen de adviseur van de ondernemer en de Belastingdienst: het vertrouwen groeit, het wantrouwen vermindert. De adviseurs van de VLB en de Belastingdienst zijn het erover eens dat HT de toekomst heeft, maar dat daarvoor nodig is dat HT wordt verbeterd."

Het bestuur van de VLB én de directie van de Belastingdienst hebben daarom een rapport gemaakt met daarin verbetervoorstellen voor HT: "We hebben samen getalenteerde jonge vakspecialisten bij elkaar gebracht en hen de opdracht gegeven om met HT-verbetervoorstellen te komen. Twaalf professionals, zes werkzaam hij de VLB en zes bij de Belastingdienst, zijn met tal van voorstellen gekomen om HT op een hoger plan te brengen."

De professionals kwamen met een flinke lijst aanbevelingen, met daarin onder meer de volgende voorstellen:

  • Vergroot de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van HT
  • Maak duidelijke regels voor 'vooroverleg'
  • Leg vast welke service de HT-ondernemer van de Belastingdienst mag verwachten
  • Verleen meer service aan de HT-ondernemer dan aan de niet-HT-ondernemer
  • Maak een HT-certificaat
  • Vergroot de tegenstelling tussen de toezichtvormen van HT en VT (Verticaal Toezicht)
  • Verbeter de communicatie over HT

Het doel van het project is om de 'win-win-situatie' te vergroten. "Werken op basis van HT vereenvoudigt de werkprocessen, zowel bij de VLB-kantoren als bij de Belastingdienst. De VLB maakt zich hard voor Horizontaal Toezicht om zo de administratieve lasten en kosten voor haar klanten te verminderen. De VLB en de Belastingdienst gaan nu op bestuurlijk niveau overleggen hoe ze de HT-verbetervoorstellen kunnen invullen", aldus de VLB.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.