Nieuws

Controle jaarrekening Eurocommerce onvoldoende

De externe accountant, die ten onrechte de jaarrekeningen van 2008, 2009 en 2010 van Eurocommerce goedkeurde, wordt doorgehaald in het register. Volgens de Accountantskamer heeft hij de controle onvoldoende diepgaand en niet professioneel-kritisch genoeg gepland en uitgevoerd.

Eurocommerce was een projectontwikkelaar van kantoren met een vastgoedportefeuille die op het hoogtepunt meer dan 1 miljard euro waard zou zijn. Het bedrijf ging in 2012 failliet. Bij de jaarrekeningen over 2008 tot en met 2010 gaf de accountant een goedkeurende verklaring af. Bij gebrek aan een goede en afdoende controle bestond daarvoor echter geen deugdelijke grondslag, zegt de Accountantskamer vandaag in een (nog niet gepubliceerde) uitspraak.

De accountant had onvoldoende geschikte informatie verzameld voor een goedkeurend oordeel over:

  • de juiste waarde van het onroerend goed;
  • de gepresenteerde verdeling van de langlopende en de kortlopende schulden;
  • de continuïteitsveronderstelling.

De controle van jaarrekeningen schoot zwaar te kort, terwijl de accountant wist dat de afgifte van zijn goedkeurende verklaring van essentieel belang was voor de banken, die Eurocommerce financierden. Volgens de Accountantskamer heeft de accountant “zijn kerntaak” als controlerend accountant “veronachtzaamd”. De controle van de jaarrekening 2010 heeft hij grotendeels zelf uitgevoerd, terwijl zijn onafhankelijkheid duidelijk werd bedreigd. Hij heeft echter geen effectieve maatregelen getroffen.

De Accountantskamer vindt een doorhaling in het register passend en geboden. De accountant kan op zijn vroegst over een half jaar vragen of hij zich opnieuw mag laten inschrijven. Zowel enkele financierende banken als de curatoren en het Openbaar Ministerie hadden een klacht ingediend.

Het OM diende ook een klacht in tegen een andere accountant die deel uitmaakte van het controleteam. Deze is gewaarschuwd, omdat zij in het dossier vermeld stond als uitvoerder van bepaalde controlewerkzaamheden terwijl zij die niet heeft uitgevoerd.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.