Nieuws

Verzekeraar NN draait op voor fouten accountant Eurocommerce

Bijna tien jaar na het faillissement van Eurocommerce moet verzekeraar Nationale Nederlanden (NN) 9 miljoen euro betalen aan Rabobank, vanwege fouten die de bij NN verzekerde accountant van Eurocommerce destijds maakte.

Dat blijkt uit het vonnis van de Rechtbank Den Haag in een zaak die Rabobank aanspande tegen NN. Kantorenfonds Eurocommerce van oprichter en eigenaar Ger Vissers ging in 2012 failliet. Visser was destijds 650 miljoen euro aan leningen aangegaan, waaronder bij Rabobank en Bodemgoed BV, een dochter van Rabobank.

In het laatste jaarverslag stond dat de vastgoedportefeuille 1 miljard euro waard was, maar uiteindelijk bleek het onroerend goed veel minder waard te zijn. Het faillissement leidde tot enkele tuchtzaken en een veroordeling van Vissers tot drie jaar cel wegens faillissementsfraude, waartegen beroep is aangetekend.

Accountant

De accountant, werkzaam bij Nijhof Groep uit Deventer, werd door de Accountantskamer voor zes maanden geschrapt en de Nijhof Groep ging ten onder vanwege de dreiging van grote schadeclaims. Nijhof Groep had een beroepsaansprakelijkheidsverzekering bij NN met een jaarlimiet van ruim 9 miljoen, wat Rabobank volledig opeist.

In de rechtszaak tegen NN moest Rabobank aantonen dat er een direct verband was tussen de geleden schade en de jaarrekeningen van Eurocommerce. Volgens Rabobank zaten er meerdere fouten in de jaarrekeningen over 2008, 2009 en 2010. "De schade die de banken hebben geleden doordat zij zijn afgegaan op de door de accountant goedgekeurde jaarrekeningen over 2008, 2009 en 2010 bedraagt voor ieder jaar afzonderlijk minimaal € 4.538.000. Dit betekent dat NN verplicht is de jaarlimiet van € 9.076.00 uit te keren", aldus Rabobank.

De rechter heeft Rabobank in het gelijk gesteld. "Naar het oordeel van de rechtbank is, gelet op de gemotiveerde stellingname van de banken, voldoende komen vast te staan dat de jaarrekeningen voor de banken van groot belang waren voor hun beslissingen over het al dan niet verstrekken van financiering, het bepalen van de voorwaarden daarvan en/of het nemen van andere maatregelen", aldus de rechtbank.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.