Nieuws

Dijsselbloem: 'Strikte scheiding controle- en adviesdiensten blijft'

De ten opzichte van de Europese richtlijn strengere regelgeving in Nederland op het gebied van het scheiden van controle- en adviesdiensten blijft gehandhaafd en is niet nadelig voor de Nederlandse concurrentiepositie.

Dat schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in een brief aan VNO-NCW over de accountantswetgeving. VNO-NCW stuurde begin oktober een brief aan de minister, waarin de ondernemersorganisatie schreef dat zij graag zou zien dat Nederland de Europese richtlijnen betreffende de termijn van verplichte roulatie van accountantskantoren overneemt. Inmiddels is dit ook in Nederland tien jaar in plaats van de eerder voorgenomen acht jaar, met een afkoelingsperiode van vier jaar in plaats van de eerder geldende twee jaar.

De scheiding van controle- en adviesdiensten is echter in Nederland nog altijd strikter dan de EU-richtlijnen, en dat blijft ondanks het bezwaar van VNO-NCW gehandhaafd. "Wat betreft de scheiding van controle en advies is er voor gekozen de strikte scheiding van controle en advies zoals opgenomen in het amendement van 2012, te behouden. De Europese verordening biedt daarvoor een uitdrukkelijke grondslag en ik heb mij in de genoemde algemene overleggen voor een behoud van de strikte scheiding van controle en advies uitgesproken. Er is de afgelopen jaren dus intensief over deze onderwerpen gesproken, met het resultaat dat er nu wetgeving ligt die op brede steun kan rekenen", aldus Dijsselbloem.

Dijsselbloem zegt verder dat het van het begin af aan duidelijk was dat er ook kosten voor het bedrijfsleven aan die maatregelen verbonden zouden zijn. "Uiteindelijk is de afweging gemaakt dat de voordelen van deze maatregelen groter zijn, ook voor bedrijven die door striktere waarborgen voor de onafhankelijkheid van de controle van de jaarrekening op meer vertrouwen van beleggers en investeerders kunnen rekenen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.