Nieuws

'Herbeoordeling rentederivaten blijkt blamage'

Een groot deel van de eisen van minister Dijsselbloem van Financiën in het kader van de herbeoordeling van rentederivaten is niet nagekomen door de banken.

Dat stelt het Kenniscentrum Rentederivaten (KCR) in een persbericht. Dijsselbloem stuurde in september 2014 een brief waarin stond dat de herbeoordeling van de rentederivatencontracten eind 2014 voltooid zou zijn. Begin 2015 bleek dit niet te zijn gelukt en werd de deadline verzet naar eind 2015. Het KCR zegt nu op basis van de voortgang in de lopende dossiers ervan overtuigd te zijn dat de banken deze deadline niet gaan halen.

Ook de manier waarop de banken de dossiers herbeoordelen is volgens het KCR niet goed: "De bank beoordeelt alleen of het rentederivaat technisch aansluit bij de verstrekte financiering. Geen enkele bank is bereid om het gesprek aan te gaan met haar klanten over de kwaliteit van het destijds verstrekte advies. Deze vragen worden door banken veelal afgedaan met algemene opmerkingen als 'achteraf redeneren' en 'met de kennis van nu'. Omdat banken structureel dit cruciale aspect niet meenemen, zijn alle herbeoordelingen per definitie onvolledig."

» Persbericht Kenniscentrum Rentederivaten 19 november 2015

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.