Nieuws

Pieter Jongstra: 'Monitoringcommissie zorgvuldig samengesteld'

De Monitoring Commissie Accountancy is zeer zorgvuldig tot stand gekomen en in de reglementen is vastgelegd wat er moet gebeuren mocht zich belangenverstrengeling voordoen.

Dat zei NBA-voorzitter Pieter Jongstra bij opening van de Accountantsdag vandaag. Daarmee reageerde hij op de publiciteit van de laatste dagen over deze commissie. Zowel De Telegraaf als het Financieele Dagblad meldden dat er vanuit de big four zorgen zijn over de andere functies die de commissieleden bekleden en dat zij kanttekeningen plaatsen bij zowel de positie van voorzitter Ada van der Veer als de reikwijdte van het toezicht van de monitoringcommissie.

Jongstra daarover: "De samenstelling van de monitoringcommissie is heel zorgvuldig tot stand gekomen. Er is een benoemingscommissie ingesteld en de gekozen leden kunnen opereren zonder last of ruggenspraak. En voor gevallen waarin zich toch belangenverstrengeling mocht voordoen is in het reglement zorgvuldig geregeld hoe daarmee moet worden omgegaan."

Jongstra benadrukte dat de huidige veranderingen in het accountantsberoep ingrijpend zijn, maar dat het beroep op de goed weg is. Dat er soms problemen zijn is bij dat alles volstrekt normaal. "Het is een bumpy road, maar we zijn op de goede weg."

Gerelateerd

Afbeelding Nieuws

Oorzakenanalyse big four: samenstelling auditteam en portefeuille voorwaarden voor controlekwaliteit

Een stabiel auditteam met een diverse samenstelling en voldoende onderlinge dynamiek is een belangrijke driver voor kwaliteit van accountantscontroles. Ook een passende portefeuille-omvang en –samenstelling en hoge betrokkenheid van partners en senior teamleden zijn van belang. Dat blijkt uit een gezamenlijke oorzakenanalyse, gemaakt door de vier grootste accountantskantoren.

x 5

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.