Nieuws

'Big four verzetten zich tegen Monitoring Commissie Accountancy'

De big four hebben problemen met de Monitoring Commissie Accountancy (MCA). Vorige week lieten ze verstek gaan tijdens een presentatie door MCA-voorzitter Ada van der Veer over het werkplan van de door de sector zelf ingestelde commissie.

Dat meldt De Telegraaf vandaag. Op basis van 'verschillende bronnen' schrijft de krant dat de vier grote accountantskantoren (Deloitte, EY, KPMG en PwC) problemen hebben met de samenstelling van de commissie. Een van de commissieleden is hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer, tevens blogger op Accountant.nl. Het NBA-bestuur heeft de MCA in juni 2015 ingesteld om de 53 maatregelen ter verbetering van de sector te monitoren.

De grote kantoren zouden hun pijlen nu specifiek richten op commissievoorzitter Ada van der Veer. Naast Loek Hermans werd zij met name genoemd in de uitspraak van de Ondernemingskamer waarin de vroegere top van de inmiddels failliete thuiszorgorganisatie Meavita schuldig werd bevonden aan 'wanbeleid'.

Volgens De Telegraaf grijpen de big four die zaak "met beide handen aan". Zij bleven afgelopen donderdag 19 november collectief weg bij de presentatie door Van der Veer over het voorgenomen werkprogramma van haar commissie.

KPMG zou de kwestie eerder tevergeefs hebben aangekaart aan bij toezichthouder AFM. Pikant is dat KPMG-bestuurder Egbert Eeftink, hoofd van de audittak van de firma, in het Meavita-onderzoek fungeerde als rechter bij de Ondernemingskamer.

Volgens De Telegraaf leidde dit alles tot een "ruzie tussen NBA-voorzitter Pieter Jongstra en Marc Hogenboom", de voorganger van Eeftink als head of audit bij KPMG. In een telefoongesprek zou Hogenboom zaken over Van der Veer hebben aangekaart "die hij alleen van zijn collega, de rechter Eeftink kon weten". Het gesprek zou vervolgens zijn "ontploft".
KPMG en de NBA bevestigen tegenover de krant dat de emoties hoog zijn opgelopen, maar ontkennen dat de naam Eeftink tijdens dat telefoongesprek is gevallen.

Ada van der Veer zegt tegenover De Telegraaf dat ze direct na publicatie van het vonnis heeft gesproken met het NBA-bestuur en dat ze niet van plan is te wijken voor de kritiek van de big four. "Dat er hier en daar minder enthousiasme is, hoort bij ons werk. We zullen ook met kritiek komen. Als de grote vier daar bang voor zijn, dan hebben zij een probleem, zou ik denken."

Vanmorgen maakte de NBA bekend na  onderzoek te concluderen dat de bevindingen van de Ondernemingskamer in de Meavita-zaak geen gevolgen heeft voor de positie van Van der Veer.

NBA-voorzitter Pieter Jongstra: "We hebben de uitspraak bestudeerd en gesproken met diverse betrokkenen. Wij hebben daaruit de conclusie getrokken dat er geen reden is om aan de competenties en de integriteit van Ada van der Veer te twijfelen. Zij zal derhalve haar werkzaamheden als voorzitter van de commissie voortzetten."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.