Nieuws

FD: big four willen beperktere rol monitoringcommissie

De big four willen dat de Monitoring Commissie Accountancy (MCA) zich alleen bezig houdt met de kleinere kantoren en de grote kantoren aan de AFM overlaat. Ook zouden ze al vanaf het begin zijn gekant tegen de personele bezetting van de commissie.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad vandaag in een vervolg op de berichtgeving door De Telegraaf over het conflict rond de MCA. Die commissie is ingesteld in het kader van het door alle kantoren ‘omarmde’ hervormingsprogramma dat de NBA vorig jaar heeft laten opstellen en heeft tot taak de 53 maatregelen ter verbetering van de sector te monitoren.

Volgens het FD, dat zich baseert op ‘bronnen binnen de big four’, vinden de grote kantoren dat de monitoringcommissie zich met haar toezicht op de hervormingsmaatregelen zou moeten beperken tot de kleinere kantoren. De grote kantoren zouden het exclusieve domein moeten zijn van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Dit is opmerkelijk, want die smallere opzet zou afwijken van het door diezelfde kantoren omarmde hervormingsplan ‘In het publiek belang’. Maatregel 9.1 in dat plan voorziet expliciet in de instelling van een onafhankelijke monitoringcommissie die de invoering en werking van de overeengekomen maatregelen beoordeelt.

De door het FD aangehaalde bronnen laten ook weten dat de vier grote kantoren al vanaf het begin moeite hebben gehad met de monitoringcommissie. Ze zouden vinden dat de leden niet onafhankelijk zijn. Drie leden van de MCA zijn commissaris bij Nederlandse bedrijven en instellingen die potentieel klant zijn van de big four. En hoogleraar Marcel Pheijffer, tevens blogger op Accountant.nl, treedt op als getuige deskundige in rechtszaken tegen accountantskantoren. Om die reden zouden de kantoren niet willen de commissie toegang krijgt tot ‘interne en gevoelige informatie’ over hun organisatie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.