Nieuws

'Prospectus ABN Amro niet duidelijk over claimrisico's'

In het deze week uitgebrachte emissieprospectus van ABN Amro worden de (claim)risico's als gevolg van de sinds 2002 door deze bank aan het mkb verkochte renteswaps onvoldoende benoemd.

Dat stellen de voorzitters Pieter Lijesen van Stichting Renteswapschadeclaim en Pieter Lakeman van Stichting Swapschade. Zij menen dat niet is voldaan aan de verplichting om in een prospectus de belangrijkste risico's te tonen. Mede omdat de AFM heeft vastgesteld dat ABN Amro bij de verkoop van renteswaps onzorgvuldig heeft gehandeld bestaat de kans op miljardenclaims. 

De beide stichtingen, die optreden namens gedupeerde ondernemers, hebben minister Dijsselbloem per brief gewaarschuwd voor mogelijke schadeclaims van met name Amerikaanse aandeelhouders op basis van wat de stichtingen een "ernstig tekortschietende prospectus" vinden.

Door renteswaps te verkopen hebben alleen al mkb-ers in de loop der jaren in totaal zo'n drie miljard euro verloren, beweren de stichtingen. Daarnaast zou de bank ook vergelijkbare bedragen hebben verdiend door de verkoop van renteswaps aan woningcorporaties, universiteiten en andere semi overheidsinstellingen.

Volgens Lijesen en Lakeman is het risico op miljardenclaims tegen de bank verder vergroot doordat de AFM oordeelde dat ABN Amro onzorgvuldig heeft gehandeld bij de verkoop van de producten aan het mkb.

Een woordvoerder van ABN Amro laat weten geen commentaar te hebben: "Wat wij erover te zeggen hebben staat in het prospectus."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.