Nieuws

Herbeoordeling rentederivaten moet over

Een flink deel van de herbeoordeling van rentederivaten door banken moet over. Volgens de AFM hebben ze het wettelijk kader onvoldoende toegepast. De toezichthouder onderzoekt ook tekortkomingen in haar eigen toetsing van de herbeoordelingen.

Dat meldt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vandaag. De herbeoordelingen bij de zes betrokken banken bevatten onjuistheden en onvolledigheden. Daardoor kan dit dossier niet per 31 december 2015 worden afgesloten.

De verantwoordelijkheid voor de herbeoordelingen ligt primair bij de banken. Bij de uitvoering van hun eigen werkprogramma’s blijken banken het klantbelang echter onvoldoende centraal te hebben gesteld. Een substantieel deel van de herbeoordelingen moet overnieuw.

De AFM heeft daarnaast maatregelen genomen om haar eigen toetsingsproces te verbeteren. Daartoe is onder meer een Taskforce Rentederivaten onder leiding van het AFM-bestuur opgericht. De toezichthouder zal met elk van de zes banken afzonderlijk afspraken maken over de nieuwe wijze van herbeoordeling en zegt er scherp op te zullen toezien "dat er voldoende waarborgen zitten in het herbeoordelingsproces".

In dat kader bekijkt de AFM ook of en op welke wijze een externe partij kan worden ingezet.

Sinds 2007 hebben banken aan duizenden ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf rentederivaten verkocht. In veel gevallen bleek onduidelijk welke soort dienstverlening de klant van de bank kreeg, bleken de afgesloten producten niet geschikt zijn voor de klant of was er onjuiste of onvoldoende informatie verstrekt. Veel klanten leden daardoor schade  of hadden achteraf gezien een andere beslissing kunnen nemen.

De banken en de AFM hebben als opdracht om gedupeerde ondernemers te ondersteunen en naar oplossingen te zoeken.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.