Nieuws

Nederlandse verzekeringssector klaar voor Solvency II

Aan de vooravond van Solvency II blijkt dat Nederlandse verzekeraars goed voorbereid zijn op het nieuwe toezichtraamwerk. In de aanloop naar de invoering ervan heeft de sector veel werk verzet, zo zijn goede stappen gezet op het gebied van risicobeheer en is uitgebreid geoefend met het nieuwe rapportagekader.

Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB).

Hoewel de situatie per verzekeraar verschilt, en de marktomstandigheden uitdagend zijn, stelt DNB vast dat de Nederlandse sector als geheel klaar is voor de invoering van Solvency II.

Uitgangspositie gemiddeld gezien goed

Officieel moeten verzekeraars in 2016 voor het eerst rapporteren onder Solvency II. Om goed voorbereid te zijn heeft DNB verzekeraars gevraagd dit jaar al - in een zogenaamde droogzwemoefening - Solvency II-cijfers in te sturen. Eerste analyses van deze cijfers wijzen uit dat de gemiddelde solvabiliteitsratio van de Nederlandse verzekeringssector op basis van het nieuwe toezichtraamwerk ruim boven de wettelijke norm van 100 procent ligt. Ook de kwaliteit van het aanwezige kapitaal is over het algemeen goed.

Tabel 1 Solvabiliteit onder Solvency I en Solvency II (per ultimo 2014)*

  Solvabiliteitsratio  
  Solvency I-ratio Solvency II-ratio
Herverzekeraar 692% 282%
Leven 244% 146%
Schade 343% 167%
Zorg 247% 189%

* Solvabiliteitsratio gedefinieerd als aanwezig (en in aanmerking komend) kapitaal gedeeld door vereist kapitaal. Ratio’s o.b.v. gewogen gemiddelden naar balanstotalen voor 163 verzekeraars (solo-entiteiten o.b.v. de standaardformule).

De solvabiliteitsratio’s onder Solvency II zijn voor alle deelsectoren lager in vergelijking met de ratio’s onder het huidige toezichtraamwerk, Solvency I. Dit komt omdat het toezichtraamwerk dat achter beide ratio’s schuilgaat verschillend en eigenlijk niet vergelijkbaar is. Onder Solvency II worden, in tegenstelling tot onder Solvency I, de daadwerkelijke risico’s die bij een verzekeraar aanwezig zijn, meegenomen in de berekening van het solvabiliteitskapitaalvereiste. Een solvabiliteitsratio van 100 procent onder Solvency II betekent daarom heel wat anders dan een solvabiliteitsratio van 100 procent onder Solvency I.

Solvency II-cijfers op instellingsniveau volgen uiterlijk in 2017, wanneer verzekeraars hun eerste publieke rapportage zullen publiceren die ze onder Solvency II moeten opstellen. Het staat verzekeraars vrij in de tussentijd al met Solvency II-cijfers naar buiten te komen, zoals enkele beursgenoteerde verzekeraars inmiddels doen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.