Nieuws

Oud-bestuurders Imtech beboet door AFM

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) legt de voormalige bestuursvoorzitter en de oud-financieel directeur van het failliete installateursbedrijf Imtech forse boetes op.

Oud-topman René van der Bruggen krijgt twee bestuurlijke boetes van elk 500.000 euro en voormalig financieel topman Boudewijn Gerner heeft twee boetes gekregen van in totaal 1,35 miljoen euro. Dat lieten de advocatenkantoren, die optreden namens de twee, woensdag weten.

De toezichthouder legt de boetes op omdat Van der Bruggen en Gerner de financiële markten onvolledig hebben geïnformeerd over de financiering van een groot pretpark in Polen. Dat project ter waarde van honderden miljoenen euro's werd op 20 juli 2012 met veel tamtam aangekondigd, maar later bleek er van alles mis mee te zijn.

De miskleun in Polen bleek de opmaat tot een groot boekhoudschandaal waaraan Imtech uiteindelijk ten onder ging. Van der Bruggen vertrok in april 2013 bij Imtech, hij ging met pensioen. Gerner stapte begin 2013 op bij de onderneming. Hij was daarna nog wel een tijdje als adviseur aan het bedrijf verbonden.

De AFM heeft de ontbrekende toelichting op de financiële risico's die Imtech liep op het Poolse avontuur aangemerkt als koersgevoelige informatie. Van de persberichten die het bedrijf uitstuurde zonder die informatie kan volgens de toezichthouder een misleidend signaal zijn uitgegaan.

De oud-bestuurders gaan de boetes aanvechten. De kritiek van de AFM op de genoemde persberichten is "gezocht en niet terecht", aldus een verklaring. Ook achten zij het "een juridische misslag" dat de toezichthouder hen voor één vermeende overtreding twee boetes oplegt.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) kondigde woensdag aan samen met de curatoren van Imtech onderzoek te gaan doen naar het faillissement van het bedrijf. Ook zullen de VEB en de curatoren samenwerken bij eventuele acties tegen de mogelijk aansprakelijke partijen in het faillissement. Daarbij valt te denken aan voormalige bestuurders, commissarissen, de banken en de externe accountant KPMG.

De curatoren zullen alle informatie waarover zij beschikken, met uitzondering van bepaalde zaken die onder het beroepsgeheim van curatoren vallen, aan de VEB ter beschikking stellen. De onderzoekers verwachten in de tweede helft van 2016 hun onderzoeksresultaten te publiceren.

VEB-directeur Paul Koster liet verder weten het toe te juichen dat de AFM boetes heeft opgelegd aan de twee voormalige bestuurders van Imtech. "Het is goed dat de AFM dit soort kwesties rond belangrijke informatie naar beleggers serieus neemt en dat dit zich vertaalt in boetes", aldus Koster.

(Bron: ANP)

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.