Nieuws

Deloitte wil af van functioneringsgesprek

Deloitte wil prestatiemanagement dramatisch simplificeren door prestaties van personeel te meten aan de hand van slechts vier korte vragen.

Dit blijkt uit een artikel in de Harvard Business Review. Ashley Goodal, directeur Leiderschapsontwikkeling bij Deloitte, en adviseur Marcus Buckingham onderzochten het rater-effect: in het merendeel van de gevallen blijkt de rating die iemand geeft aan een ander meer te zeggen over degene die de rating geeft dan over degene die de rating krijgt.

Daarbij bleek uit analyse dat Deloitte per jaar meer dan 2 miljoen uur besteedt aan het geven van ratings aan personeel door middel van functioneringsgesprekken en 360-graden reviews.

Deloitte is naar aanleiding van deze bevindingen een nieuwe methode aan het ontwikkelen waarbij functioneringsgesprekken bestaan uit vier simpele vragen voor managers over hun teamleden. De eerste twee vragen moet de manager beantwoorden aan de hand van een schaal van 5 punten die loopt van 'zeer mee eens' tot 'zeer mee oneens', en de laatste twee vragen moeten met ja of nee worden beantwoord:

  1. Gegeven wat ik weet over de prestaties van deze persoon, en als het om mijn eigen geld zou gaan, dan zou ik deze persoon de hoogst mogelijke salarisverhoging en bonus aanbieden.
  2. Gegeven wat ik weet over de prestaties van deze persoon, zou ik hem/haar altijd in mijn team willen hebben.
  3. Deze persoon loopt het risico op slechte prestaties.
  4. Deze persoon is vandaag klaar om promotie te krijgen.

Verder zegt Deloitte dat er in het nieuwe model voortaan korte gespreksmomenten zullen zijn tussen teamleiders en teamleden, die vooral zullen gaan over toekomstige prestaties in plaats van het bespreken van prestaties in het verleden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.