Nieuws

Geschiktheidstoets accountantscommissaris pas in 2016

De AFM zal pas begin 2016 beginnen met het toetsen op geschiktheid van commissarissen van oob-accountantskantoren. Tot die tijd worden kandidaten alleen getoetst op betrouwbaarheid. Geïnstalleerde commissarissen kunnen naderhand ook nog een geschiktheidstoets tegemoet zien.

Dat laat de AFM weten in reactie op vragen over de geschiktheidstoets voor commissarissen van oob-kantoren. Deze toets wordt verplicht.

"Wij wachten nu af met welk wetsvoorstel de minister komt en welke termijnen hij hanteert voor deze toetsing", zo laat de AFM weten in een schriftelijk verklaring. "We willen wel anticiperen op de invoering van deze wetswijziging, die ons de bevoegdheid gaat geven om bestuurders en commissarissen van accountantskantoren te toetsen. Dat betekent dat wij proberen vanaf januari 2016 in voorbereiding op invoering van de wet een begin te maken met het toetsen."

Dat is ruim een halfjaar later dan een aantal oob-kantoren die nu reeds bezig zijn om een onafhankelijke raad van commissarissen te installeren. KPMG maakte gisteren bekend dat zij op 1 mei 2015 een onafhankelijke raad van commissarissen zal installeren.

AFM-woordvoerder Proos stelt dat oob-accountantskantoren gewoon commissarissen kunnen aanstellen. Voorlopig zal de AFM kandidaten hiervoor alleen toetsen op betrouwbaarheid, aldus AFM-woordvoerder Marcel Proos. "Bij benoeming toetsen we wel direct op de betrouwbaarheid; deze reeds bestaande toets vergt veel minder diepgang en capaciteit."

In een later stadium kan de AFM de geïnstalleerde commissarissen alsnog onderwerpen aan een geschiktheidstoets. "Als hun benoemingsperiode doorloopt tot na de termijn waarbinnen we alle bestuurders en commissarissen op geschiktheid zullen hebben moeten toetsen, zullen wij ook hen vanzelfsprekend toetsen."

Verschillende van de oob-kantoren die bezig zijn met het samenstellen van een raad van commissarissen, hebben aangegeven dat ze onzeker zijn over de inhoud van de geschiktheidstoets en de manier waarop de AFM ermee zal omgaan. Bestuursvoorzitter Ton Tuinier van Mazars stelt in een interview met Accountant.nl dat deze onzekerheid een punt van aandacht is voor kandidaat-commissarissen.

"Op dit moment weten we nog niet welke beoordelingscriteria de AFM gaat gebruiken", aldus Tuinier. "Ik kan me voorstellen dat dit een punt van aandacht is voor kandidaten. Je wilt niet het risico lopen dat je straks benoemd bent, maar wordt afgewezen door de AFM. We houden voorlopig de geschiktheidsmatrix aan die de DNB gebruikt voor het toetsen van commissarissen van financiële instellingen."

Ook andere oob-kantoren geven aan dat ze nog onvoldoende weten waar ze aan toe zijn rond de geschiktheidstoets. "Wij zijn altijd uitgegaan van de lijn dat kandidaten zowel aan een betrouwbaarheidstoets als een geschiktheidstoets zouden worden onderworpen", aldus woordvoerder Meint Waterlander van PwC. "Naar wij nu begrijpen is er voorlopig nog geen duidelijkheid over geschiktheidscriteria. Dat laat onverlet dat wij het traject van de betrouwbaarheidstoets in gang zetten."

Deloitte, dat reeds een raad van commissarissen heeft, geeft aan dat zij de wetgeving over accountantscommissaris afwacht alvorens in actie te komen: "De raad van commissarissen volgt nauwlettend de ontwikkelingen rond de door de minister aangekondigde wetgeving rond de structurering en samenstelling van de raad en de Commissie Publiek Belang. Hangende dit proces blijven raad en CPB van Deloitte zich ten volle richten op relevante publieke belangen", aldus een schriftelijke verklaring van Deloitte.

De AFM zal de kantoren voor de zomer informeren over de contouren van de geschiktheidstoets. "De AFM werkt op dit moment het toetsingskader uit voor de geschiktheidstoets en consulteert dit bij de desbetreffende kantoren naar verwachting voor de zomer", aldus de woordvoerder. "en belangrijk uitgangspunt hierbij is de Beleidsregel geschiktheid 2012 die al enkele jaren wordt toegepast in het kader van onder andere de Wet op het financieel toezicht."

Dat voorbereiden van de geschiktheidstoets de nodige tijd kost, wijt de woordvoerder aan de zorgvuldigheid waarmee de AFM ermee omgaat. "De geschiktheidstoets voor bestuurders en commissarissen is een serieus instrument voor de AFM en een belangrijk middel om bij te dragen aan de benodigde cultuurverandering bij de accountantskantoren (oob-kantoren). Het is dan ook een instrument waar we niet lichtvaardig mee om willen springen en dat we goed moeten voorbereiden. Het moet een serieuze toets worden. Dat kost tijd. Daar komt bij dat het aantal toetsingen hoger dan honderd kan uitkomen. Ook om die reden kost het tijd om deze personen te toetsen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.