Nieuws

'Consolidatie middelgrote kantoren ligt voor de hand'

Terwijl de big four het moeten hebben van productinnovatie, zullen de middelgrote kantoren vooral moeten kiezen voor operational excellence om bedrijfseconomisch betere resultaten te kunnen boeken. Consolidatie binnen deze groep kantoren past goed bij die strategische keuze.

Dat schrijft de Rabobank in de sectorverkenning Accountancy. In de hele branche zijn omzet en personeelsbestand significant gedaald, zo schrijven de Rabobank-analisten. Om marktaandeel te winnen, wordt met name op prijs geconcurreerd en dat komt neer op structurele prijsdruk. Bovendien zijn extra investeringen in personeel en IT nodig, niet in het minst door de verhoogde druk van regelgeving: compliance en IT-systemen zijn duur. Volgens de bank zal daarom ook in de nabije toekomst de groei beperkt zijn.

Accountantsorganisaties hebben diverse mogelijkheden het tij te keren, maar die mogelijkheden verschillen sterk per 'strategische groep'.  De big four heeft al gekozen het zwaartepunt te leggen op advies en voor die groep is "advisering inmiddels het belangrijkste onderdeel geworden". Maar Deloitte, EY, KPMG en PwC zullen volgens het rapport een volgende stap moeten nemen om te kunnen groeien: van consultancy naar 'solutions'. Data-analyse en productinnovatie moeten die oplossingen voortbrengen.

Stuck in the middle

De middelgrote kantoren (Baker Tilly Berk, BDO, Grant Thornton en Mazars) hebben volgens de Rabobank minder mogelijkheden dat pad op te gaan. Gesignaleerd wordt dat de verplichte kantoorroulatie niet heeft geleid tot significante verschuivingen in de markt en dat nu voor deze kantoren een scenario van 'stuck in the middle' dreigt. Het klantenbestand leent zich weliswaar voor zowel advies als efficiënte procesbehandeling, maar dan moet de IT wel helemaal op orde zijn - wat neerkomt op extra investeringen. Als oplossing zou consolidatie binnen deze groep kantoren goed passen bij de strategische keuze voor operational excellence.

Afhankelijkheid

Dat is binnen afzienbare termijn ook voor de andere twee groepen accountantsorganisaties - regionale kantoren en de agri-kantoren - de beste reële optie om de performance te verbeteren, zo schrijft de Rabobank. De agri-kantoren moeten hun afhankelijkheid van de (krimpende) agrarische sector verminderen en zouden branchevreemde, strategische samenwerkingsverbanden moeten aangaan, die mogelijkheden bieden tot verdere kostenreductie. De regionale kantoren tot slot, met overwegend mkb-cliënten, zijn gediend bij samenwerkingsverbanden omdat daarmee beter voorzien kan worden in de behoefte aan 'operationele' advisering (hr, fiscaal, subsidies en dergelijke). Strategische advisering is binnen die klantengroep minder aan de orde.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.