Nieuws

NBA doet uitvraag oob-kantoren voor Monitor Publiek Belang

De NBA heeft de oob-kantoren gevraagd voor 6 mei input aan te leveren voor de nieuwe 'Monitor Publiek Belang'. Met dit publiek toegankelijke dashboard wil de beroepsorganisatie de voortgang van de invoering van maatregelen overzichtelijk in beeld brengen.

Self assessment

De NBA biedt accountantsorganisaties via de monitor een vorm van self assessment. Na de eerste uitvraag zijn de kantoren zelf verantwoordelijk voor het up to date houden van een eigen pagina in de monitor. De door de accountantsorganisaties aangeleverde gegevens worden de eerste keer door de NBA ingevoerd.

De maatregelen uit In het publiek belang zijn door de NBA samen met de kantoren vertaald in duidelijke ‘deliverables’, met één of meer deadline(s). Er wordt accountantsorganisaties niet om uitgebreide schriftelijke rapportage gevraagd, maar alleen of deliverables wel of niet zijn gerealiseerd.

De deliverables die gelden voor 1 mei stemmen overeen met de uitvraag aan oob-kantoren door de AFM. De AFM ziet de maatregelen uit het rapport In het publiek belang als onderdeel van een groter geheel en heeft vanuit haar toezichthoudende rol zelf een uitvraag aan de kantoren gedaan.

Openbare monitor en benchmark

Het NBA-bestuur heeft nadrukkelijk gekozen voor een publiek toegankelijke monitor, met kantoorspecifieke informatie. De monitor biedt ook de mogelijkheid op geaggregeerd niveau (oob, niet-oob, NBA of alle initiatiefnemers) te bekijken welk percentage van de accountantsorganisaties een bepaalde deliverable op enig moment heeft gerealiseerd. Dat biedt transparantie naar het publiek en stelt de accountantsorganisaties in staat zichzelf te benchmarken ten opzichte van anderen.

Peildata

Accountantsorganisaties kunnen hun pagina op elk gewenst moment bijwerken, maar het NBA-bestuur maakt op vooraf bepaalde tijden een bestandsopname van de voortgang. De peildata voor die bestandsopnames zijn 1 mei (voor oob-kantoren en NBA, dus nog niet voor niet-oob-kantoren); 1 september, 1 januari en vervolgens elk kwartaal.

Monitor oob: eind mei/begin juni live

Naar verwachting wordt de monitor voor oob-kantoren eind mei/begin juni openbaar gemaakt, op basis van de stand van zaken van dat moment. Elke organisatie krijgt vanaf medio mei de mogelijkheid de eigen pagina online bij te houden.

Voor niet-oob-kantoren geldt een andere fasering, die wordt uitgewerkt door de werkgroep niet-oob-kantoren. In een later stadium wordt ook de informatie over deze circa 400 kantoren in de monitor ingevoerd.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.