Nieuws

Hommen: 'Bestuurders van buiten stimuleren verandering'

Bestuurders van buiten binnenhalen kan de verandering van gedrag en cultuur binnen accountantsorganisaties stimuleren. Ook verversing van het partnerbestand is een manier om de vernieuwing te versnellen.

Dat zegt KPMG-bestuursvoorzitter Jan Hommen in een interview in de tweede aflevering van Accountant TV. Hommen benadrukt dat de veranderingsplannen bij KPMG intern al waren opgesteld en dat het bestuur eensgezind is over de doelstellingen, maar door naast zichzelf nog twee andere buitenstaanders binnen de raad van bestuur te halen, wilde hij de "context waarin mensen opereren" veranderen en de gedragsveranderingen stimuleren.

KPMG is de enige van de grote kantoren die in dat kader externe bestuurders in het bestuur heeft opgenomen. Naast Hommen zelf zijn dat chief human resources officer Bert Ferwerda en chief financial officer Barbara Lamberts.

Hommen: "Als je echt wilt veranderen wilt in een grote organisatie, kun je dat doen door allerlei nieuwe maatregelen te bedenken, maar je kunt ook zeggen: we gaan een heel nieuw paradigma bouwen en de context waarin we opereren aanpassen. Die verandering van context was hier onder meer 'mensen van buiten in de raad van bestuur neerzetten'. En met die context bedoel ik dan de omgeving wat minder makkelijk maken, wat lastiger, wat ingewikkelder soms ook. Een aantal dingen strakker en anders neerzetten. Dan krijg je dat mensen hun gedrag moeten gaan aanpassen."

Een voorbeeld?

"Bijvoorbeeld, het financiële resultaat is leuk maar we gaan eerst kijken of de klanten tevreden zijn, of je een goede leider bent voor je mensen, of jij de processen die zijn neergezet goed gebruikt, hoe goed je dossiers zijn." Het financiële resultaat is de resultante van die dingen, aldus Hommen. "Niet meer: ik heb veel omzet behaald dus ik ben goed."

Op de vraag van interviewer Peter van Ingen hoe je de zittende generatie partners, gewend aan de oude situatie waarin 'het niet op kon', meekrijgt in de veranderingen, zegt Hommen dat ook veel oudere partners zien dat het anders moet. Maar hij wijst daarnaast op het belang van doorstroming.

Die doorstroming is groot, maar het is ook "één van de zaken die wij nog een keer heel goed moeten gaan bekijken", aldus de KPMG-topman. "Vernieuwt het wel snel genoeg? Dat is ook een manier om de verandering van gedrag en cultuur die je wilt hebben, te stimuleren."

» Bekijk aflevering 2 van Accountant TV

» Bekijk het hele interview met Jan Hommen

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.