Nieuws

‘Bezwaar SEC tegen beoogd opvolger Hommen’

De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft de benoeming van de beoogd opvolger van KPMG-topman Jan Hommen geblokkeerd. Dat meldt De Telegraaf vandaag.

De krant meldt op basis van niet met name genoemde ‘ingewijden’ dat de beoogd opvolger de onafhankelijkheidstoets van de Amerikaanse toezichthouder niet heeft doorstaan. Volgens een enkele insider heeft KPMG de kandidatuur van de “externe zwaargewicht” zelfs ingetrokken.

KPMG bevestigt tegenover De Telegraaf dat er “een onafhankelijkheidskwestie” speelt. Die zit volgens een woordvoerder “in de sfeer van functies bij andere opdrachtgevers of privébeleggingen”.

Tegenover Accountant TV stelde Hommen eind april dat de benoeming van zijn opvolger, waarschijnlijk net als hijzelf “weer een buitenstaander”, al in een vergevorderd stadium was. “We zijn in een eindfase terecht gekomen.”

Eerder die maand had hij al aangekondigd dat deze zomer zijn opvolger bij het accountantskantoor zou aantreden, mede omdat de firma inmiddels “in rustiger vaarwater” zou zijn beland. Dat lijkt nu op losse schroeven te staan, hoewel de woordvoerder er tegenover de Telegraaf op zou hebben gewezen dat “we nog altijd in de meteorologische lente zitten”.

De 72-jarige Hommen tekende in 2014 voor vier jaar als bestuursvoorzitter van KPMG, maar met de mogelijkheid terug te treden als de noodzakelijke veranderingen bij de firma op de rails zouden staan en een geschikte opvolger zou zijn gevonden.

Deze week kwam naar buiten dat de problemen nog niet lijken te zijn opgelost. Zo zou het strafrechtelijk onderzoek naar belastingfraude rond het hoofdkantoor zijn uitgebreid van twee naar drie ex-partners en zou de organisatie kampen met financiële problemen en weglopende partners. KPMG ontkent dit laatste.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.