Nieuws

Stakeholders positief over IFRS in de EU

Bedrijven en beleggers zijn in meerderheid positief over het gebruik van de International Financial Reporting Standards (IFRS) in de Europese Unie. De internationale verslaggevingsregels hebben voor uniformiteit in de financiële verslaggeving gezorgd.

Dat blijkt uit een evaluatie die de Europese Commissie donderdag heeft gepubliceerd, tien jaar nadat de IFRS voor beursfondsen in Europa verplicht werden gesteld.

De meeste bedrijven geven aan dat de voordelen van het gebruik van IFRS de kosten overstijgen. Ook beleggers zijn in meerderheid tevreden. Zij vinden dat de transparantie en vergelijkbaarheid van jaarrekeningen is verbeterd.

Ook is er steun voor het ‘endorsement’-proces, waarmee de IFRS-standaarden in de Europese wetgeving worden opgenomen. De hervorming van de European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG), het orgaan dat de Europese Commissie van technisch advies voorziet, zal de Europese invloed in het proces van de ontwikkeling van de IFRS-standaarden bovendien vergroten, zo is de mening.

Wel is er volgens rapport ruimte voor verbetering als het gaat om de samenwerking tussen de verschillende partijen in het endorsement-proces, “to improve timeliness and to allow for a more holistic consideration of standards with other aspects of EU law”. “Procedures could also be simplified in order to reduce their complexity for companies.”

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.