Nieuws

Vragen bij rol KPMG in FIFA

Het corruptie- en omkoopschandaal bij FIFA roept internationaal vragen op over de rol van KPMG, de accountant van de FIFA.

Kortgeleden werd bekend dat de Amerikaanse autoriteiten meerdere FIFA-officials verdenken van omkoping en corruptie. Er zou sprake zijn van meer dan 150 miljoen dollar aan steekpenningen in ruil voor steun bij het toewijzen van de wereldkampioenschappen voetbal, mediarechten, marketingcontracten en sponsorcontracten.

Op de Amerikaanse zakensite Marketwatch wijst accountancyblogger Francine McKenna erop dat de Zwitserse tak van KPMG niet alleen controlerend accountant is van de FIFA, maar ook van de verschillende leden over de hele wereld die FIFA-funding ontvangen. Daarnaast was KPMG de accountant van de Russische en Qatarese organisatiecomités tijdens het bidproces voor de WK’s in 2018 en 2022. De Amerikaanse autoriteiten hebben de toewijzingen van beide WK’s aangemerkt als verdacht.

Robert Appleton, voormalig staatssecretaris van Justitie in de VS en voormalig hoofd van de anti-corruptie task force van de VN, zegt nu tegen Marketwatch dat KPMG de illegale activiteiten had moeten zien en moeten melden: "Er waren genoeg rode vlaggen wat betreft ongepaste en zeer ongebruikelijke betalingen, evenals transacties tussen officials en derde partijen, die KPMG had moeten zien en die auditors intern hadden moeten rapporteren, met een aanbeveling voor nader onderzoek. Helemaal gezien de recente geschiedenis van deze organisatie, waarin al eerder omkoping en corruptie naar boven kwam."

Greg Dyke, voorzitter van de Engelse Football Association, zegt op de Britse accountancywebsite Economia dat hij zich ook afvraagt waarom KPMG bepaalde betalingen niet zou hebben opgemerkt: "Iemand zou naar KPMG moeten gaan en zeggen 'wacht eens even, waar kwam dit vandaan en waar ging het naartoe? Waar staat het in de cijfers? Wisten jullie hiervan?'"

Een woordvoerder van KPMG zegt tegen Marketwatch geen commentaar te kunnen geven op de zaak: "We zijn gebonden aan onze geheimhoudingsplicht en kunnen geen enkel commentaar geven over onze klant."

Deze week werd bekend dat KPMG wordt herbenoemd als controlerend accountant van FIFA voor de periode 2015-2018.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.