Nieuws

'Japanse bedrijfscultuur vatbaar voor boekhoudfraude'

Het boekhoudschandaal bij Toshiba kan het vertrouwen van beleggers in Japan schaden. Er heerst een cultuur die Japanse bedrijven vatbaar maken voor boekhoudfraude.

Dat is de reactie in uiteenlopende media op het aftreden van de top van Toshiba, die het gevolg is van jarenlange boekhoudfraude. Het concern heeft in een reeks van jaren de financiële resultaten voor ruim 1,2 miljard dollar opgeklopt.

Volgens Loizos Heracleous, hoogleraar strategie en organisatie aan de Warwick Business School, is de slaafse houding van medewerkers in combinatie van druk door de top een probleem dat het hele Japanse bedrijfsleven teistert.

"Corporate culture in Japan is hierarchical and based on a long history of emphasis on loyalty, doing one's best, and doing all that is possible to avoid bringing shame to one's group", aldus professor Heracleous. "These values, combined with unrelenting performance pressures from the market, can sometimes tempt executives to take shortcuts, and can also make it difficult for employees to ask embarrassing or probing questions of executives."

De hoogleraar reageert op een maandag verschenen rapport over de Toshiba-fraude, gebaseerd op gesprekken met tweehonderd managers en andere medewerkers van Toshiba. Daarin wordt geconstateerd dat er bij Toshiba een bedrijfscultuur heerst waarin niemand ingaat tegen de wens van de hoogste bazen. Die oefenden grote druk uit op lagere echelons om gunstige resultaten te presenteren.

Het schandaal komt op het moment dat Japan probeert een nieuwe corporate governance in te voeren. Daar is een begin mee gemaakt na het boekhoudschandaal in 2011 bij Olympus, een ander Japans concern. Van die nieuwe corporate governance hangt het vertrouwen af dat beleggers hebben in Japan, aldus de minister van financiën Taro Aso. "If Japan fails to implement appropriate corporate governance, it could lose the market’s trust."

In de media wordt gesuggereerd dat Toshiba vervolgd zal worden door de Japanse financiële waakhond, de SECS.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.