Nieuws

Bestuur Juventus stapt op wegens onderzoek naar boekhoudfraude

De voltallige bestuurstop van de Italiaanse voetbalclub Juventus is opgestapt, inclusief voorzitter Andrea Agnelli. Aanleiding is lopend onderzoek van het OM van Turijn naar mogelijke boekhoudfraude en onregelmatigheden bij transfers.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt de jaarrekeningen van de afgelopen drie jaar op mogelijk fictieve waarderingen van spelers. In totaal zou het gaan om een bedrag van 115 miljoen euro. Juventus Football Club S.p.A. is beursgenoteerd.

In een persbericht spreekt Juventus van "interpretatieverschillen" rondom de "complexe" waardering van salarissen ("manovre stipendi") in de verslaggeving over de gebroken boekjaren 2019/2020 en 2020/2021.

Het bestuur heeft naar eigen zeggen opnieuw gekeken naar de beschuldigingen door het OM, naar issues die zijn gemeld door de Italiaanse toezichthouder Consob en naar aandachtspunten van controlerend accountant Deloitte.

Wedstrijd keren

Andrea Agnelli, voorzitter van de Board of Directors sinds 2010, spreekt van een "delicate situatie". Hij noemt het "beter dat het hele bestuur aftreedt en een nieuw team de gelegenheid geeft om de wedstrijd te keren". Het instellen van een nieuwe raad van bestuur is gezien de omstandigheden "in het maatschappelijk belang van Juventus". 

De Agnelli-familie, eigenaar van de voetbalclub via de in Amsterdam gevestigde investeringsmaatschappij Exor, schuift accountant Gianluca Ferrero naar voren als vervanger van Andrea Agnelli, zo meldt het FD. Ceo Maurizio Arrivabene is gevraagd aan te blijven om lopende zaken af te handelen. Ook heeft de board besloten om het management te versterken met het aanstellen van Maurizio Scanavino als 'Direttore Generale'.

Onder voorzitter Agnelli, tevens bestuurder bij autoconcern Stellantis, behaalde Juventus onder meer negen opeenvolgende landstitels. Dit seizoen verloopt minder goed voor de 'Oude Dame', onder meer door een slecht resultaat in de Champions League. In september meldde de club een recordverlies van ruim 254 miljoen euro.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.