Nieuws

Minister: geen reden voor hardere aanpak verslaggevingsfraude

Minister Yeşilgöz van Justitie ziet geen noodzaak om verslaggevingsfraude harder aan te pakken, ondanks een oproep van accountant Leonard Vereecken.

Dat laat de minister weten in antwoord op Kamervragen die gesteld zijn naar aanleiding van een pleidooi van RA Leonard Vereecken bij Accountancy Vanmorgen. Volgens Vereecken faalt de Nederlandse aanpak, omdat er gemiddeld minder dan één zaak van verslaggevingsfraude tot veroordeling leidt.

"Het maatschappelijk vertrouwen in de betrouwbaarheid van de jaarrekening staat onder druk zo lang het Openbaar Ministerie blijft volharden dat er onvoldoende gemeenschapsbelang is in het vervolgen van verslaggevingsfraude. Het niet vervolgen van verslaggevingsfraude is een enorme gemiste kans: financiële criminaliteit, ook wel witteboordencriminaliteit, neemt steeds grotere en complexere vormen aan en ondermijnt de Nederlandse economie en democratie", aldus Vereecken.

De minister geeft aan dat er echter op grond van valsheid in geschrifte wel vervolgd kan worden en dat de huidige aanpak wat haar betreft afdoende is. "Bij verslagleggingsfraude wordt gebruik gemaakt van onjuiste of valse en misleidende informatie en stukken. Verslagleggingsfraude kan om die reden ook op grond van valsheid in geschrifte worden vervolgd. Cijfers over schade van verslagleggingsfraude worden niet apart bijgehouden. De omvang van deze fraude is ook niet goed vast te stellen, omdat het causaal verband tussen onjuiste jaarverslaglegging en schade die derden ondervinden moeilijk te bepalen is. Ook komt jaarverslagleggingsfraude in combinatie met andere vormen van fraude voor. Welke schade door welke fraude wordt veroorzaakt, is lastig te bepalen. Ik zie op dit moment geen aanleiding om een onderzoek in te stellen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.