Nieuws

AFM-boete dreigt ook voor Deloitte

Na KPMG wacht in elk geval ook Deloitte een mogelijke boete van de AFM. Die is het gevolg van haperende kwaliteit in het verleden.

"Deloitte kan bevestigen dat de AFM onlangs haar voornemen tot boeteoplegging ook aan Deloitte kenbaar heeft gemaakt", aldus woordvoerster Wilma Bontes in reactie op een vraag van Accountant.nl. "Deloitte is hierover in gesprek met de AFM."

De reactie volgt op het bericht gisteren in de Telegraaf, dat melding maakte van een mogelijke bestuurlijke boete voor KPMG.

De woordvoerster van Deloitte vervolgt: "Deze mogelijke boeteoplegging vloeit voort uit de rapportage van de AFM naar de kwaliteit van de accountantscontroles die reeds in september 2014 is gepubliceerd."

Of de AFM alle big four een voornemen tot boeteoplegging heeft gestuurd is niet bekend. Het FD gaat er in een commentaar van vanochtend vanuit van wel, maar de AFM wil er niks over zeggen. EY en PwC hebben niet gereageerd op vragen hierover.

In april stelde bestuurder Gerben Everts van de AFM dat onderzoek van de toezichthouder in 2014 naar aantal controledossiers van de big four mogelijk tot boetes zouden leiden.

"De bevindingen in dat onderzoek waren zo slecht dat wij dit niet met een goed geweten bij een waarschuwing kunnen laten", zei Everts hierover. "We kunnen en mogen niet zeggen dat de goede voornemens van de kantoren voor verbetering volstaan om door te gaan."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.