Nieuws

ABN Amro: 'Accountantskantoren minste kans op faillissement'

Het aantal faillissementen is binnen de zakelijke dienstverlening het laagst bij accountantskantoren en rechtskundige dienstverleners.

Dat staat in het rapport 'Zakelijke Dienstverlening - Faillissementen' van ABN Amro. Bij uitzendbureaus is het aantal faillissementen het hoogst. In de periode 2010-2015 schommelt de faillissementsgraad - het aantal faillissementen per duizend bedrijven - voor accountantskantoren en rechtskundige dienstverleners (onder meer advocaten, notarissen en gerechtsdeurwaarders) tussen de 1 en 2,5. Ter vergelijking: in de uitzendbranche schommelt het aantal failliete bedrijven tussen de 30 en 45 per duizend bedrijven.

Het totale aantal faillissementen daalt, maar is nog niet op het niveau van voor de crisis. In het tweede kwartaal van 2015 gingen er 242 bedrijven in de sector zakelijke dienstverlening (ZDV) failliet. Dat betekende een daling van ongeveer 26 procent ten opzichte van het kwartaal daarvoor en een spectaculaire daling van ruim veertig procent ten opzichte van het tweede kwartaal van het vorig jaar. Het was al weer het zesde kwartaal op rij dat het aantal faillissementen jaar-op-jaar afnam.

Het totale aantal faillissementen is echter geen goede graadmeter als mee wordt genomen dat er sinds 2008 een toename is van vijftig procent van bedrijven in de zakelijke dienstverlening. De faillissementsgraad is een betere indicatie van de gezondheid van de sector. Het beeld ziet er dan nog positiever uit; niet alleen neemt sinds het eerste kwartaal van 2014 de faillissementsgraad weer af maar hij komt ook in de buurt van het niveau van voor de grote recessie.

In het tweede kwartaal van 2015 gingen er namelijk op jaarbasis 3,4 bedrijven op de duizend failliet. Dat is iets meer dan de 3,3 in het derde kwartaal van 2008. ABN Amro verwacht dat de daling van de faillissementsgraad verder doorzet en gaat ervan uit dat die in het derde kwartaal van dit jaar in de buurt van de 3 komt.

» Zakelijke Dienstverlening - Faillissementen

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.